اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای  /  آسیای مرکزی و روسیه

تفاهم‌نامه سه جانبه سواپ گاز؛ پیوندی قوی در روابط منطقه‌ای

تفاهم‌نامه سه جانبه سواپ گاز ترکمنستان- ایران و آذربایجان، در واقع ایجاد منافع اقتصادی در روابط منطقه‌ای است که علاوه بر رونق و شکوفایی باعث دوام و استحکام روابط سیاسی هم خواهد شد.

تفاهم‌نامه سه جانبه سواپ گاز؛ پیوندی قوی در روابط منطقه‌ای

«بهرام امیر احمدیان» تحلیلگر و کارشناس منطقه قفقاز و آسیای مرکزی در یادداشتی که در اختیار خبرنگار دفاتر منطقه‌ای خبرگزاری فارس قرار داد، دیدگاه خود را در مورد تفاهم‌نامه سه‌جانبه سواپ گاز «ترکمنستان- ایران- آذربایجان» بیان کرد.

وی در مورد منافع این تفاهم‌نامه گفت: هر گونه تفاهمی که زیرساخت‌های اقتصادی را تقویت کند و به ویژه در چارچوب روابط منطقه‌ای، کشورها را به یکدیگر متصل کند، موجب شکوفایی و رونق  خواهد بود. هر زمان که منافع اقتصادی در روابط منطقه‌ای ایجاد شود، در ملاحظات سیاسی نقش مهمی در دوام و استحکام روابط ایفا می‌کند که باید گفت این اقدام «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور ایران که موجبات این تفاهم را فراهم کرده، ارزشمند است.

امیر احمدیان ادامه داد: قطعا انتقال گاز از ترکمنستان به آذربایجان با استفاده از خط لوله گاز ایران و اتصال منافع سه کشور به یکدیگر مورد تاکید است.

وی به منافع ترکمنستان اشاره کرد و گفت: عمده صادرات گاز «عشق آباد» به روسیه و چین صورت می‌گیرد و این دو کشور بازار اصلی ترکمنستان بشمار می‌آیند. این اقدام که باعث تنوع بخشی انتقال گاز در مقاصد صادراتی ترکمنستان شده است، به لحاظ ژئوپلیتیک ارزشمند خواهد بود. همچنین ترکمنستان از این طریق روابط خود را با ایران بهبود می‌بخشد.

تحلیلگر و کارشناس منطقه قفقاز و آسیای مرکزی در ادامه به منافع ایران از این تفاهم‌نامه اشاره کرد و ادامه داد: متقابلا «تهران» نیز با حق ترانزیت دریافتی، می‌تواند هزینه انتقال گاز به 5 استان شمالی را تامین کند و مشکلات قطعی گاز را که با افزایش جمعیت و تغییر رویه‌های مصرفی به وجود آمده رفع کند. این تفاهم‌نامه سودآوری خوبی برای ایران و ترکمنستان دارد.

امیر احمدیان به تاثیر تفاهم‌نامه سه جانبه سواپ گاز بر طرح ترانس خزر اشاره کرد و گفت: ترانس خزر طرح بلندپروازانه ترکیه است که می‌خواهد از بستر دریا گاز را مستقیما از ترکمنستان به آذربایجان منتقل کند که این طرح تکنولوژی بسیار پیچیده و هزینه‌بری خواهد داشت که نسبت به سودآوری آن کاری عقلانی نیست و صرفا جاه‌طلبی ترکیه را نشان می‌دهد. با توجه به روابط حسنه آذربایجان و ترکیه، قطعا آذربایجان اقدامی نخواهد کرد که منافع ترکیه را به خطر بیندازد. از طرفی هر 4 کشور، عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی اکو هستند و همه جوانب این امر را مورد بررسی قرار داده‌اند که اکنون به مرحله امضای سران کشورها رسیده و الزام اجرایی یافته است.

وی افزود: انتقال گاز از طریق آذربایجان برای ترکیه هم سودآور و همسو با منافع این کشور است. انتقال گاز ترکمنستان، از ایران به ترکیه با توجه به زیرساخت‌های نامناسب موجود هزینه بر خواهد بود زیرا این مسیر به لحاظ فنی گاز خوردگی دارد و نیازمند تعویض و بازسازی خطوط است.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول