اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  قم

فارس من|زیباسازی شهری قم نیازمند ایده پردازی خلّاق

کلانشهر قم به عنوان یک شهر مهم ملی و بین المللی نیازمند طراحی دقیق و اجرای هنرمندانه یک مبلمان شهری ویژه است که در این راستا، سازمان زیباسازی شهرداری باید نقش فعال و محوری خود را ایفا کند.

فارس من|زیباسازی شهری قم  نیازمند ایده پردازی خلّاق

به گزارش خبرگزاری فارس از قم، در پی ثبت سوژه ای در سامانه «فارس من» با عنوان «لزوم برخورداری از ایده‌ های هنرمندان بومی در زیباسازی شهری قم»، این سوژه در دستور کار قرار گرفت تا بررسی دقیق تری از پیشینه این موضوع و همچنین چشم انداز آن صورت پذیرد.

باید گفت زیبایی هر شهر یکی از ملزومات اجتناب ناپذیر آن بویژه در کلانشهرهاست و هرچه روند ماشینی شدن شهرها رو به فزونی می گذارد، ضرورت شهرآرایی برای همگان بیشتر احساس می شود.

از طرف دیگر تردیدی نیست که تمامی عناصر حاضر در هر شهر به عنوان عوامل در ارتباط با یکدیگر، در زیبایی شهر نقش دارند که از آن جمله می توان به معابر، ساختمان ها، وسائل نقلیه، فضای سبز و در رأس همه این موارد، خود شهروندان اشاره کرد که هرگونه ناهماهنگی بین هر کدام از این موارد می تواند تأثیر قابل توجهی در نازیبا جلوه دادن یک شهر داشته باشد.

و اما شهرداری ها به عنوان یکی از ارکان مهم و تأثیرگذار در مدیریت شهری، نقشی تعیین کننده ای در امر زیباسازی هر شهر بر عهده دارند و می توانند بخشی عمده ای از مسائل این عرصه را با تعریف اهداف و چشم انداز در طراحی و اجرای مبلمان شهری و همچنین هماهنگی در بین اجزای مدیریت شهری بویژه از مسیر سازمان زیباسازی شهرداری به سرانجام مطلوب برسانند.

در عین حال سازمان زیباسازی به عنوان یکی از سازمان های تابعه در  شهرداری ها نیز با وظایف و مأموریت هایی مانند «طراحی و اجرای طرح های مبلمان شهری»، «طراحی و اجرای روشنایی ها و نورپردازی فضاها»، «ساماندهی تابلوهای خدماتی و تبلیغاتی در سطح شهر» و همچنین «انجام اقدامات مربوط به بدنه سازی در نماها و فضاهای شهری» به دنبال آن بوده و هستند تا گامی مفید در راستای تحقق زیباسازی شهری بردارند که البته این مهم در قم به عنوان یکی شهر مهم ملی و بین المللی که امّ القرای جهان تشیّع خوانده می شود، یادآور آن است که زیباسازی قم باید به طور ویژه مورد توجه قرار گیرد، امری که به نظر می رسد با همه تلاش های صورت گرفته، نیازمند توجهی فراتر است.

در این باره باید توجه داشت که اجرای طرح های مشترک بین سازمان زیباسازی شهرداری قم و دیگر دستگاه های اجرایی استان یکی از ضرورت های انکارناپذیر است که می تواند از مسیر شورای سازمان زیباسازی شهرداری قم پیگیری و به نتیجه برسد، البته سازمان زیباسازی شهرداری قم تجربه هایی هم در این باره داشته است که از آن جمله می توان به برپایی نشست های مشترک با مسؤولان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع ‌دستی و گردشگری استان اشاره کرد، نشست هایی که سید محمد موسوی منش به عنوان مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری قم در آن ها به برخی چالش های سازمان متبوع خود نیز اشاره می کند:

«متأسفانه یک سری عدم همکاری‌ ها، هزینه‌ های مضاعفی را به شهرداری تحمیل می کند و سبب دوباره کاری ‌هایی در بخش های مختلف می شود، ضمن آن که نورپردازی اماکن تاریخی و گردشگری قم از جمله مواردی است که می تواند در تعامل با مسؤولان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم به بهترین شکل اجرایی شود.»

وی سپس به اجرای برخی پروژه های نورپردازی در سال های اخیر اشاره می کند و یادآور می شود: تعمیر و نگهداری پروژه‌ های نورپردازی انجام شده نیز در دستور کار است تا سیما و منظر شهری بهتری در دید زائران و مجاوران باشد.

 

زیباسازی قم بر محوریت بارگاه نورانی بانوی کرامت (س)

بدیهی است موضوع مهم دیگر در راستای تحقق زیباسازی شهری قم، توجه ویژه به شاخصه اصلی شهر قم یعنی وجود بارگاه نورانی حضرت کریمه اهل بیت (س) است.

در این باره نیز مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری قم به سفر میلیون ها زائر به قم اشاره می کند و می گوید: استفاده از اِلمان های شهری علاوه بر ارتقاء منظر و سیمای شهری، بیانگر میراث ملی، مذهبی، تاریخی، فرهنگی و سنتی قم و ابزار مناسبی برای معرفی بهتر شهر و هویت آن به زائران است، از این رو نصب اِلمان «سلام» در میدان آستانه قم با هدف تکریم مقام زیارت و زائر و ترویج فرهنگ سلام در دستور کار قرار گرفت و اجرایی شد.

وی ادامه می دهد: در این المان چند شهید از جمله شهید مدافع حرم و خادم بارگاه ملکوتی کریمه اهل‌بیت (ع) یعنی شهید مهدی ایمانی و برخی دیگر از شهدای مرد و زن قمی، رو به سوی گنبد طلایی حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) در حال ادای احترام و سلام هستند.

 

زیباسازی قم، نیازمند یک طراحی جامع و اجرای دقیق

در عین حال اشاره به این نکته نیز ضروری است که در امر زیباسازی شهری قم و تحقق آن علاوه بر لزوم طراحی جامع و همچنین ضرورت تعمیر و به روز رسانی اقدامات انجام شده، باید از همه قالب های زیباسازی مانند نصب إلمان ها، نقش برجسته ها، سردیس ها، یادمان ها، دیوارنگاره ها، نقاشی های دیواری و همچنین نورپردازی ها بهره بُرد.

بدیهی است یکی از مهم ترین این قالب ها با توجه به هویت شهر قم، ضرورت استفاده از سردیس ها و یادمان ها شهداست که سازمان زیباسازی شهرداری قم نیز با برگزاری سمپوزیوم یادمان شهدا به دنبال تحقق آن بوده است.

موسوی منش در این باره می گوید: توجه به شهدا و یادمان آن ها از اهداف فرهنگی و هنری اسناد بالادستی در شهرداری قم است و به بیان دیگر، یکی از دغدغه‌ های شهرداری قم در کنار توسعه شهر، ارتقاء فرهنگ و معرفی شهدا بوده است که این امر با مشارکت شهرداری و سازمان های تابعه آن در برگزاری کنگره ملی ۶ هزار شهید استان قم نیز همراه بوده است.

مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری قم در عین حال به نصب یادمان برخی شهدا در طرح پیاده راه سازی خیابان انقلاب اسلامی قم اشاره و بیان می کند: یادمان شهدایی مانند آیت ‌الله سید مصطفی خمینی، آیت الله مطهری، آیت الله سعیدی، شهید مهدی زین الدین، شهید محمدولی قرنی، شهید اسماعیل صادقی، شهید عباس اکبری، شهید جواد دل آذر، شهید مصطفی کلهری، شهید محمد بنیادی، شهید احمد کریمی و شهید جعفر حیدریان در ابتدای پیاده راه انقلاب اسلامی قم نصب شده است.

 

رویکرد احداث پارک های مفهومی در تحقق زیباسازی

و اما یکی دیگر از موضوعاتی که در ماه های اخیر مورد توجه سازمان زیباسازی شهرداری قم بوده، طراحی و احداث برخی پارک های مفهومی است که تعدادی از آن ها در سال گذشته مانند پارک فیزیک بوستان فدک، پارک فیزیک بوستان نرگس، پارک حروف بوستان علوی، پارک حروف و اعداد بوستان بنیادی و پارک صوت بوستان نرگس به سرانجام رسید و البته برخی دیگر از پارک ها مانند پارک نجوم، پارک نور و پارک صوت نیز در دیگر بوستان های شهر در سال جاری در دست اقدام است.

 

ظرفیت های بومی قم باید به کار گرفته شود

یکی از مهم ترین راه های تحقق زیباسازی در کلانشهر قم به عنوان یک شهر مهم ملی و بین المللی، استفاده از ظرفیت فناوری های بومی و همچنین هنرمندان بومی استان است، نکته ای که مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری قم نیز بر آن تأکید دارد:

«ظرفیت‌ فناوری های بومی می ‌تواند علاوه بر زیباسازی شهر به بهره‌ وری اقتصادی استان نیز کمک کند، به بیان دیگر طرح ‌ها و المان های شهری باید حاصل ایده ‌ها و طرح ‌های نوآورانه نخبگان بویژه نخبگان بومی باشد.»

وی می افزاید: البته برخی طراحی ها و زیباسازی های شهری قم مانند نقش برجسته شهید ابومهدی المهندس توسط یکی از هنرمندان برجسته بومی انجام گرفته است، اما در عین حال باید اذعان کرد که هنرمندان قم با وجود تعداد فراوان و همچنین شاخص بودن جمع قابل توجهی از آن ها، در برخی فراخوان های سازمان زیباسازی شهرداری فعال نیستند و بعضا از این فراخوان ها استقبال نمی کنند.

موسوی منش با اشاره به اینکه برخی اقدامات کارگاهی سازمان زیباسازی شهرداری قم مانند کارگاه یک‌ روزه «جان جهان» به مناسبت هفته وحدت با سرپرستی هنرمند برجسته قمی یعنی استاد مسعود نجابتی و برخی دیگر از استادان عرصه تصویرسازی انجام شده است ابراز امیدواری می کند حضور فعال تر هنرمندان قمی در فراخوان ها سازمان زیباسازی شهرداری قم، فرصت تعامل بیشتر و بهتر را فراهم کند.

کوتاه سخن آن که زیباسازی شهری قم به عنوان یک کلانشهر مهم در حوزه ملی و بین المللی، یک ضرورت است و تاکنون نیز اقداماتی در این زمینه انجام شده است، اما در عین حال تردیدی نیست که ادامه این مسیر نیازمند دقت نظر بیشتر، استفاده از همه ظرفیت ها بویژه ظرفیت های بومی با محوریت ایده پردازی های فعال گروهی از نخبگان و البته همیاری و تعامل همه دستگاه های کلانشهر و استان قم است.

انتهای پیام/2258

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول