دکتر مجید حسینی در برنامه «مدرسه ایران»:

سمپاد یک آپارتاید طبقاتی است

۱۳۹۹/۰۹/۰۶ - ۱۰:۳۱:۰۴
کد خبر: ۱۰۹۳۹۰۷
سمپاد یک آپارتاید طبقاتی است
سه‌شنبه شب دکتر سید مجید حسینی استاد دانشگاه و فعال رسانه‌ای مهمان چهل و دومین قسمت از برنامه «مدرسه ایران» با موضوع «سمپاد» بود. در این برنامه طبقه‌بندی دانش‌آموزان براساس نمره‌ی درسی مورد انتقاد قرار گرفت.

به گزارش برنا، دکتر حسینی در برنامه «مدرسه ایران» با تحلیل موضوع نژادپرستی  گفت: در سمپاد، ما درباره آدم‌ها حرف می‌زنیم. یکی از مسائل علوم انسانی این است که نمی‌توان آدم‌ها را عددبندی کرد. با طبقه‌بندی انسان‌ها چه براساس IQ و چه هرچیز دیگری، بخش‌های مهم‌تری از ویژگی‌های انسانی نادیده گرفته می‌شود. به لحاظ فلسفی و فکری دو مساله داریم. اول اینکه کسانیکه فکر می‌کنیم نخبه‌ترند را بیاوریم به توسعه کشور بپیوندند. دوم کسانیکه می‌پروریم نباید ضدجامعه شوند. مدرسه‌های تیزهوشان ترمینال ارسال بچه‌های ما به کشورهای غربیست.

وی افزود: جداکردن سیاه‌ها و سفیدها نیز با همین فلسفه بوده‌است. جوامع زیادی می‌جنگند که این تقسیم‌بندی‌ها اتفاق نیفتد. اگر دسته‌بندی مبتنی بر جداسازی باشد، آنطور که هم‌اکنون شاهد جداسازی کسانی هستیم که نمره‌ی ریاضیشان فرضا بهتر است، این آپارتاید است. آپارتاید اصولا یک اتفاق ضداجتماعی است.

او درباره هدف از وجود مدارس سمپاد گفت: اگر ما به قصد توسعه کشور بخواهیم اینکار را انجام بدیم برای پرورش مدیرانی بهتر باید ببینیم میانگین نمرات مدیران حال حاضر آیا بالاست؟ برای مثال آقای رفسنجانی آیا سیاستمدار خوبی بود یا نمره‌ی ریاضی‌ بالایی داشت؟ باید ببینیم آدم‌ها در چه حوزه‌ای نخبه هستند، نه که آنها را براساس نمره ریاضی و املا و فیزیک تقسیم‌بندی کنیم. آیا در ژاپن مدرسه تیزهوشان داریم؟ در آلمان چطور؟ در کره‌ی جنوبی چنین مدارسی وجود دارد چراکه مبنای نظام آنجا هم بر اساس تبعیض است. هر جداسازی‌ای که انجام می‌شود را باید با عدالت سنجید.

وی ادامه داد: وقتی جداسازی می‌کنیم به گروه پایینی می‌گوییم که خنگ است و گروه بالایی را باهوش می‌‌پنداریم. همین دسته‌بندی باعث می‌شود تا گروه بالاتر احساس کند که در این کشور استعدادهایش نادیده گرفته می‌شود و مهاجرت کند، حسی که بیشتر کسانیکه پذیرش دانشگاه‌های خارجی را می‌گیرند، دارند.

حسینی همچنین گفت: سمپاد معتقد است که از طریق جداسازی آدم‌ها، می‌توانیم نیروهایی تربیت کنیم که به ما کمک کنند. نمونه دولتی هم بر اساس همین راه افتاده. در ژاپن سمپاد نداریم اما با کشوری گسترش یافته مواجهیم. چرا؟ چون در آنجا معتقدند بجای جداسازی باید هم‌آمیزی شکل گیرد. پروژه‌ی جایگزین من براساس هم‌آمیزی است.

او در انتها اشاره کرد: در مدارس استعدادهای درخشان شهریه دریافت می‌شود و به‌صورت سیستماتیک باعث می‌شود سه دهک پایین جامعه اصلا به مدارس برای ثبت‌نام مراجعه نکنند و همین مانع کسب رتبه برتر در کنکور توسط دهک‌های پایین‌تر می‌شود. سمپاد به نوعی منطق مدارس غیرانتفاعی را داراست. پنجاه درصد قبولی‌های برتر از مدارس غیرانتفاعی هستند و پنجاه درصد دیگر از سمپاد. دهک‌های پایین در این دسته‌بندی نادیده گرفته می‌شوند.

برنامه مدرسه ایران کاری از گروه اجتماعی شبکه چهار سیما است که هر سه‌شنبه ساعت ۲۱ از این شبکه پخش می‌شود. بازپخش این برنامه چهارشنبه ساعت ۱۷ خواهد بود.

 

 

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز