چرا کهگیلویه و بویراحمد بیشترین رشد منفی در تولید محصولات باغی را دارد؟

یاسوج- ایرنا- سالانه و به طور متوسط ۳۰۰ هزار تن انواع میوه شامل، سیب، مرکبات و میوه های تابستانه در باغستان‌های کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود اما بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران این استان جزو سه استانی است که کمترین میزان رشد تولیدات باغی (بیشترین رشد منفی) را به خود اختصاص دادند.

به گزارش ایرنا، طبق آخرین گزارش مرکز آمار ایران از میزان تولیدات محصولات باغی کشور در سال ۱۴۰۱، کل تولیدات کشور نسبت به سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۹ درصد کاهش یافته است.

آخرین آمارها نشان می دهد که با وجود رشد منفی تولیدات محصولات باغی کشور در سال ۱۴۰۱، میزان تولیدات در ۱۱ استان کشور رشد مثبت داشت و بیشترین رشد مربوط به استان گلستان بود. از سوی دیگر در میان استان‌هایی که افت تولید را تجربه کرده‌اند استان کرمانشاه رکورددار کاهش تولید این دسته از محصولات در کشور شد.

به طور کلی، سه استان گلستان، البرز و سمنان بیشترین رشد را به خود اختصاص دادند. طبق آمارها قله رشد محصولات باغی با ۴۶ درصد متعلق به استان گلستان بوده است.

از سوی دیگر سه استان کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد و آذربایجان غربی کمترین میزان رشد تولیدات باغی (بیشترین رشد منفی) را به خود اختصاص دادند. طبق بررسی‌ها بدترین آمار مربوط به استان کرمانشاه بوده که تولید محصولاتش در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۰ ، بیش از ۳۹ درصد کاهش یافته است.

چرا کهگیلویه و بویراحمد بیشترین رشد منفی در تولید محصولات باغی را دارد؟

اگر ترکیب تولیدات را در سال ۱۴۰۱ با دقت بررسی کنیم آمارها گویای آن است که بیشترین سهم از تولیدات محصولات باغی کشور در این سال متعلق به محصول «پرتقال و نارنگی» بوده است. این محصول بیش از ۲۶ درصد از سهم کل تولیدات باغی کشور را در سال گذشته به خود اختصاص داده است. طبق بررسی‌ها پس از این محصول، محصولات «سیب»، «انگور» و «خرما» در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه اینگونه شفاف سازی می کند که واقعیت آن است، سطح زیر کشت و تولید چند محصول باغبانی در ۲۲ استان کشور در سال زراعی ۱۴۰۱ و بر اساس آمارهای جدید کاهش داشته و این کاهش تولید با روند جدید آماربرداری، خاص استان کهگیلویه و بویراحمد نیست‌ و دلایلی دارد.

سید علی معتمدی پور افزود: بر اساس آمارنامه رسمی استان و سازمان مدیریت برنامه‌ریزی، تولیدات بخش کشاورزی استان نه تنها کاهش تولید نداشته بلکه افزایش قابل توجهی هم داشته است.

وی تاکید کرد: آمارهای بخش کشاورزی با طرح «پهنه‌بندی» دچار یک خانه‌تکانی واقعی شدند و به دلیل برخی تغییرات زیرساختی این استان، ثبت آمار سطح زیر کشت باغات و تولیدات آنها به طور کامل انجام نشده و این روند ادامه دارد و بخشی از تفاوت آماری در پهنه‌بندی استان و آمارنامه به این موضوع برمی‌گردد و تاکید می‌شود که آمار تولیدات باغبانی کهگیلویه و بویراحمد در عمل کاهشی نداشته است. (مستند آن و اعلام این موضوع به وزارت جهاد در مکاتبه تاریخ نهم بهمن ماه ۱۴۰۱ پیوست شده است)

در سال گذشته سرمای دیررس بهاره در غرب کشور آسیب جدی به بسیاری از باغات این بخش از کشور وارد کرده و استان کهگیلویه و بویراحمد از سرمای بهاره سال زراعی ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ آسیب جدی دیده است.

همچنین سیل مانسون در مرداد سال قبل موجب ایجاد خسارت در بسیاری از باغات استان کهگیلویه و بویراحمد به ویژه در باغات سیب و انگور شده به طوری که استان کهگیلویه و بویراحمد بیشترین خسارت ناشی از سیل مانسون در کشور را متحمل شد و از این حیث رتبه اول کشور بوده است.

معتمدی پور ادامه داد: استان کهگیلویه و بویراحمد با عبور از بحران‌های اشاره شده و آسیب جدی به محصولاتی چون سیب درختی، مرکبات و انگور و با توجه به ذات ریسک‌پذیری تولید در بخش کشاورزی و حوادث قهری، کاملا طبیعی است که تولیدات یک استان افزایش و کاهش داشته باشند اما آنچه مهم است این بوده که کاهش در تولید یک محصول با افزایش در تولید دیگر محصولات در سرجمع جبران شده است.

همچنین این نوید را به مردم عزیز استان می‌دهیم که با برنامه‌ریزی‌های انجام شده در سال جدید از جمله سرشاخه‌کاری، استفاده از نهال‌های مقاوم به سرما، بارور شدن باغات جوان و سایر عوامل مدیریتی شاهد افزایش تولیدات بخش کشاورزی در سرجمع و افزایش تولیدات باغی در سال جدید خواهیم بود.

وی ادامه داد: نکته دیگری که لازم است به آن اشاره شود این است که این استان با وجود محرومیت‌های تاریخی نشان داده است که هرگاه آستین همت بالا زده است توفیقات بی‌نظیر را در بخش کشاورزی رقم زده است که کسب رتبه نخست تولید در دیمزارها، رتبه دوم اجرای کشت قراردادی، رتبه سوم توسعه باغات در اراضی شیبدار و همچنین رشد سه برابری تولید محصول حیاتی گندم بخشی از این موفقیت‌ها بوده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد افزود: لازم به توضیح است که از سال ۹۹ تاکنون علی رغم اینکه توسعه باغات به سمت باغات دیم سوق داده شد ولی در کهگیلویه و بویراحمد هرساله به طور متوسط بیش از ۶ الی ۷ درصد افزایش رشد در تولید محصولات باغبانی را شاهد بودیم.

به طوری‌که در چندین محصول، دارای رتبه کشوری هستیم؛ به عنوان مثال در محصول لیموترش رتبه سه، کل مرکبات رتبه هفت، سیب از نظر سطح رتبه ۹ و تولید رتبه ۱۰ کشور، گردو در سطح و تولید رتبه ۶ ، انگور در رتبه ۱۳ و گل شاخه بریده رتبه ۱۰ کشوری هستیم.

سطح باغستان های استان حدود ۴۰ هزار هکتار است.سالانه ۹۷۲ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد تولید می‌شود.

این استان ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که ۱۶۰ هزار هکتار آن زراعی است.

استان ۷۲۶ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران قرار دارد.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha