عاقبت به خیری «پزشک خانواده» در مازندران +فیلم

ساری-ایرنا- ۱۱ سال پیش در آغاز اجرای "‌پزشک خانواده "‌در مازندران به عنوان استان پایلوت این طرح، اما و اگرهایی مبنی بر موفق نبودن و استقبال نکردن جامعه وجود داشت اما امروز با فراگیر شدن آن و زیرپوشش قرار گرفتن تمامی مردم این خطه، نقطه قوت و روشن آن بر همگان نمایان است.

به گزارش ایرنا، طرح پزشک خانواده که از سال ۱۳۹۱ در مازندران و فارس به عنوان ۲ استان پایلوت "نمونه" آغاز به کار کرد، برنامه ای سلامت‌محور و مبتنی بر پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها است، به طوری که آموزش و پیشگیری در آن اولویت اصلی اجرای طرح محسوب می‌شود تا به این شکل هزینه‌های بخش درمان در کشور کاهش یابد.

بیشتر از ۳۰۰ پزشک خانواده روستایی و همین تعداد ماما خانواده به جمعیت خانوار روستایی مازندران خدمات ارایه می دهند و همچنین بیشتر از ۶۰۰ پزشک خانواده شهری در این استان فعالیت دارند.

در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت هر پزشک خانواده به ۲ هزار و ۵۰۰ تا سه هزار نفر خدمات درمانی ارائه می کند و تمامی کنترل های لازم درمانی افراد از طریق این پزشکان برای افراد انجام می شود و در صورت نیاز به دریافت سطوح بالاتر دریافت خدمات اقدام لازم برای ارجاع به پزشک متخصص که در این طرح قرار دارند انجام می شود.

طبق گزارش رسمی مازندران به خاطر اجرای طرح پزشک خانواده، رتبه دار در شناسایی بیماران دیابت است. پزشکان از دیابت و فشار خون به عنوان مادر بیماری ها یاد می کنند. بر اساس برآوردهای رسمی، دیابت بیشتر از ۱۰ درصد هزینه درمان نظام سلامت را به خود اختصاص می‌دهد.

عاقبت به خیری «پزشک خانواده» در مازندران +فیلمهمچنین در طرح پزشک خانواده برای گروه های مختلف سنی و جنسی مانند مادران باردار، نوزادان و کودکان، افراد بالای ۵۰ سال و مسن بسته های ویژه مراقبتی در نظر گرفته شده است و جمعیت این گروه ها برای این که قطار نظام سلامت محور به حرکتش در مسیر ادامه دهد، باید طبق برنامه زمان بندی به پزشک خانواده خود مراجعه کنند.

ششم مرداد ۱۳۹۱ طرح پزشک خانواده شهری و نظام ارجاع، در مازندران به اجرا در آمد و در آنزمان اعلام شد برای این منظور طرح جمع‌آوری اطلاعات خانوار پزشک شهری در مازندران آغاز شد و با تکمیل شدن مرحله جمع‌آوری اطلاعات، مرحله انتخاب پزشک خانواده نیز در مازندران در مراکز درمانی استان آغاز شد و اطلاعات ۲ میلیون شهروند مازندرانی در سامانه ملی الکترونیک سلامت به ثبت رسید.

محمدرضا میرزایی، ‌ معاون وقت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران اعلام کرد: ۹۳ درصد خانوارهای مازندرانی در طرح سرشماری پزشک خانواده شرکت کردند و خانوارهای که اطلاعات آنها توسط ماموران سرشماری جمع‌آوری نشده است می‌توانند با مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی منطقه خود نسبت به ثبت‌نام و اعلام مشخصات فرعی خانوارهای خود اقدام کنند.

اجرای این طرح در مازندران با فراز و نشیب هایی همچون همکاری نکردن مردم برای ثبت نام و مراجعه به پزشکان خانواده، همراهی نکردن پزشکان متخصص برای ویزیت بیماران ارجاع داده شده، دریافت مبالغی به عنوان ویزیت از سوی پزشکان خانواده و یا کوتاهی برخی پزشکان خانواده در انجام وظایف محوله از جمله کنترل و مراقبت های مستمر از افراد زیرپوشش همراه بود و اما با واکاوی و بررسی تمامی مسائل پیش رو وضعیت این طرح در مازندران به گونه ای شده است که تمامی مردم این استان دارای پزشک خانواده هستند و دریافت خدمات درمانی خود را از این مرجع پیگیری و مطالبه می کنند.

عاقبت به خیری «پزشک خانواده» در مازندران +فیلمعلاوه بر این موفقیت آمیز بودن اجرای این طرح در مازندران باعث شده تا طرح در کل کشور نیز تعمیم داده شود.

در همین راستا سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه ۲ مازندران و فارس به عنوان ۲ استان پایلوت اجرای این طرح انتخاب شده بودند، گفت:‌این طرح از سال ۱۳۹۱ در شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر جمعیت مازندران نیز آغاز شده است.

رضا صفری عربی افزود: با رفع نواقص و کم و کاستی ها اکنون این طرح در مناطق روستایی و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر کشور اجرا شده است.

وی ادامه داد: اجرایی شدن طرح پزشک خانواده طرح از سوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران (معاونت بهداشتی) با همکاری حدود یک هزار پزشک و شرکت های بیمه ای (تامین اجتماعی- بیمه سلامت) توانست تمام جمعیت ساکن در شهرها که از این ۲ پوشش بیمه ای برخوردارند را تحت پوشش قرار دهد و گام موثری را برای سلامت مردم بردارد.

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران گفت:‌ هم اکنون تمام ساکنان شهرهای استان که زیر پوشش بیمه های سلامت، خدمات درمانی و تامین اجتماعی هستند دارای پزشک خانواده هستند.

عاقبت به خیری «پزشک خانواده» در مازندران +فیلموی ادامه داد:‌در حال حاضر تمامی مازندرانی هایی که دارای چنین ویژگی هستند پزشک خانواده دارند و از خدمات آنها برخوردار هستند.

به گفته صفری عربی در این میان بیمه شدگان بخش خصوصی و نیروهای مسلح پزشک خانواده ندارند اما از همه خدمات درمانی پزشک خانواده برخوردار هستند.

وی گفت: به ازای هر پزشک خانواده ۲ هزار و ۵۰۰ تا سه هزار نفر زیرنظر دارند و خدماتدهی لازم در این خصوص را ارائه می کنند.

به گفته صفری عربی این خدمات شامل ویزیت پزشک و مراقبت های بهداشتی و پزشکی از تولد تا سالمندی به صورت رایگان به افراد ارائه می شود.

وی در تشریح اقدامات پزشکان خانواده در مازندران اعلام کرد:‌ این پزشکان با معاینه مستمر افراد ضمن ردگیری بیماران مهم غیرواگیر از جمله فشار خون، دیابت، ‌قلبی و عروقی خدمات بعدی مراقبتی را نیز به آنان ارائه می کنند.

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران ادامه داد:‌بخشی از این خدمات این است که بیماران دیابتی هر سه ماه توسط پزشک و مراقب سلامت وضعیت سلامت آنها کنترل و بررسی می شود.

وی با اشاره به اینکه بیش از ۶۰۰ پزشک خانواده شهری و بیشتر از ۳۰۰ پزشک خانواده روستایی در مازندران فعالیت دارند، ‌ گفت: علاوه بر این یک هزار و ۱۰۰ خانه بهداشت بهورزان و مراقبان سلامت به مردم استان خدمات می دهند.

عاقبت به خیری «پزشک خانواده» در مازندران +فیلمصفری عربی مزیت اجری طرح پزشک خانواده را شامل کاهش هزینه بار هزینه ویزیت پزشک، ‌ پوشش بیمه ای بیشتر بیش از ۵۰۰ قلم داروی مجاز، ‌ تخفیف هزینه درمانی در صورت ارجاع پزشک خانواده به پزشک متخصص برشمرد و اظهار داشت:‌ مراجعه مستمر افراد به پزشک خانواده و کنترل وضعیت سلامت این بستر را فراهم می کند که تیم سلامت فرد در جریان تمام کارهای درمانی فرد باشد.

وی عنوان کرد:‌با توجه به اعتماد بوجود آمده در جامعه نسبت به پزشکان خانواده روزانه ۱۰هزا ویزیت روستاییان و شهرنشینان توسط پزشکان خانواده مازندران انجام می شود.

به گفته سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران افرادی که مراجعه مرتب و مداوم به پزشک خانواده دارند تا وضعیت سلامتی خود را کنترل کنند در درازمدت اثرات آن را در سلامت وضعیت جسمانی خود خواهند دید.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha