برقِ جاری در رودخانه‌های مازندران؛ از آب برق بگیریم

ساری - ایرنا - تولید برق از انرژی‌های پاک که سال‌هاست در جهان به عنوان راهکاری برای پیشگیری از آسیب‌های زیست‌محیطی مورد توجه قرار دارد، در استانی مانند مازندران به دلیل وجود رودخانه‌های پرتعداد امکان‌پذیرتر از سایر استان‌هاست و در همین راستا نیز ۱۰۰ نقطه استان برای ساخت این نیروگاه‌ها با ظرفیت حدود ۴۰۰ مگاوات شناسایی شده است.

به گزارش ایرنا، رودخانه‌ها هرچند که منابع مهم و حیاتی آب در هر منطقه هستند، اما سال‌هاست که به عنوان منابعی برای تولید برق نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. ایجاد تاسیسات تولید برق از انرژی جریان آب در نقاطی از رودخانه‌ها این امکان را ایجاد می‌کند که بدون استفاده از سوخت فسیلی بتوان برق پاک تولید کرد.

این راهبرد سال‌هاست که در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفته و در ایران نیز گام‌هایی برای گسترش آن انجام می‌شود. مازندران با توجه به وجود بیش از ۱۲۰ شاخه رودخانه اصلی و فرعی با طول مجموع حدود هفت هزار کیلومتر ظرفیت بسیار مناسبی برای تولید برق از انرژی جریان آب دارد.

دست‌کم ۲۰ رودخانه از این ۱۲۰ شاخه نیز رودخانه‌های بزرگ و اصلی هستند که می‌توان روی آن‌ها برای ایجاد تاسیسات نیروگاه‌های برق‌آبی حساب ویژه‌ای باز کرد. برای نمونه رودخانه‌هایی مانند هراز، دوهزار و سه‌هزار ظرفیت مناسبی برای تولید برق از انرژی آب دارند. بر همین اساس نیز شرکت آب منطقه‌ای مازندران برنامه‌ریزی‌ها و مطالعات لازم برای ایجاد ۱۳ نیروگاه برق‌آبی روی این سه رودخانه مهم استان را انجام داده است.

به گفته مدیر طرح‌های توسعه منابع آبی شرکت آب منطقه‌ای مازندران مطالعات و مقدمات واگذاری ۱۳ نقطه مناسب برای ایجاد نیروگاه برق‌آبی روی رودخانه‌های هراز، دوهزار و سه‌هزار انجام شده و فراخوان این ۱۳ نیروگاه نیز منتشر شده است.

محمدطاهر بابازاده با بیان این‌که پارسال برای ساخت هفت نیروگاه برق‌آبی با ظرفیت مجموع ۳۳.۲۵ مگاوات و تولید انرژی سالانه ۱۳۹.۷۲ گیگاوات ساعت در مازندران سرمایه‌گذار جذب شد، می‌گوید: در مازندران ۱۰۰ نقطه دارای پتانسیل ساخت نیروگاه برق‌آبی با ظرفیت مجموع ۴۰۰.۲۸ مگاوات شناسایی شده که به مرور با جذب سرمایه‌گذاران بخش خصوصی یا خرید تضمینی دولت اجرایی می‌شود. بر همین اساس نیز از سرمایه‌گذاران خواستیم که در این عرصه سرمایه‌گذاری کنند.

برقِ جاری در رودخانه‌های مازندران؛ از آب برق بگیریم

وی با اشاره به برنامه‌ریزی و جذب فراخوان برای ساخت ۱۳ نیروگاه برق‌آبی روی رودخانه‌های هراز، دوهزار و سه‌هزار می‌افزاید: از ۱۳ نقطه‌ای که برای ساخت نیروگاه برق‌آبی در نظر گرفته شده پنج نقطه در رودخانه هراز، پنج نقطه در رودخانه سه‌هزار و سه نقطه در رودخانه دوهزار قرار دارد. این ۱۳ نیروگاه نیز در مجموع توان تولید ۳۷۲ گیگاوات ساعت برق در سال را دارند.

مدیر طرح‌های توسعه منابع آبی شرکت آب منطقه‌ای مازندران اجرایی شدن این طرح‌ها را مستلزم همراهی اداره کل حفاظت محیط زیست برای صدور مجوز نهایی ساخت می‌داند و اظهار می‌کند: با توجه به این‌که رودخانه‌های هراز، چالوس و دوهزار رودخانه‌های حفاظت شده هستند به دریافت مجوز از اداره کل حفاظت محیط زیست نیاز است. با پیگیری‌های مستمری که انجام شد گزارشی درباره این نقاط مد نظر تهیه شده و قرار است که به اتفاق همکاران محترم در اداره کل حفاظت محیط زیست برای اخذ مجوز از طریق سازمان متبوع اقدام شود.

البته ساخت نیروگاه‌های برق‌آبی در مازندران صرفا محدود به مسیر رودخانه‌ها نمی‌شود و از ظرفیت تاسیسات آبی موجود در این استان نیز می‌توان در این زمینه بهره گرفت. برای نمونه در حال حاضر تاسیسات برق‌آبی سد شهید رجایی با سه واحد نیروگاهی، نیروگاه سد میجران در رامسر و نیروگاه سد انحرافی رئیس‌کلا در بابل سالانه ۳۶.۹ گیگاوات ساعت برق تولید و به شبکه توزیع برق تزریق می‌کنند.

ظرفیت‌های اینچنینی در مازندران با توجه به تعدد سدهای انحرافی، سردهانه‌های کشاورزی، سدهای بزرگ و کوچک و رودخانه‌های مهم استان پرتعداد هستند و بهره‌گیری از همه این ظرفیت‌ها می‌تواند بخش مهمی از برق مورد نیاز استان را بدون استفاده از انرژی‌های فسیلی تأمین کند.

ایجاد این تاسیسات تولید برق در مازندران علاوه بر کمک به کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی به افزایش پایداری شبکه برق استان نیز کمک زیادی خواهد کرد و با توجه به پراکندگی نقاط در سراسر استان، هدررفت انرژی برای انتقال برق در مسیر را نیز کمتر می‌کند.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha