دیاب، عروس خاورمیانه را به ماه عسل می برد؟

نخست وزیر جدید لبنان کابینه خودش را در حالی تشکیل داد که اعتراضات در این کشور به سمت خشونت امیز بودن رفته است.

مهسا مژدهی: نزدیک به دوماه بعد از اینکه حسن دیاب چهره کم تر شناخته شده لبنانی به نخست وزیری انتخاب شد، او بلاخره در میانه هیاهو و بالا گرفتن مجدد اعتراضات در کشورش، کابینه خود را معرفی کرد. حسن دیاب مامور است تا به بحرانی که در چهارماه گذشته لبنان را درگیر خود کرده است، رسیدگی کند. او در حالی دولت را در دست می گیرد که مردم این کشور هنوز در خیابان ها هستند و در یک هفته اخیر حضورشان در اعتراضات با خشونت همراه شده و صدها زخمی داشته است.

حسن دیاب کیست؟

حسن دیاب استاد دانشگاه و وزیر اموزش و پرورش دولت نجیب میقاتی در لبنان است. او شصت و یک سال سن دارد، از اهل سنت است و در رشته کامپیوتر دکترای خود را گرفته است. او اولین سیاستمدار دانشگاهی لبنان به حساب می آید و خود را تکنوکرات می خواند. دیاب چهره ای است که به حزب الله نزدیک است و همزمان سنی ها و مسیحی ها هم مشکلی با او ندارند. انتخاب دیاب به نخست وزیری لبنان، در زمانی شکل گرفت که معترضان اعلام کردند دیگر حاضر نیستند سیاستمداران فاسد را قبول کنند. با کناره گیری حریری، سیاستمداران لبنانی به دنبال چهره ای کم تر شناخته شده می گشتند که دیگر وارث نام خانواده یا حزبش نباشد و همزمان بتواند نظر کهنه کاران سیاست را به خود جلب کند. دیاب چهره ای گمنام و بی سر و صدا بود که  ویژگی های مورد نظر قدرتمندان را داشت. با این وجود بلافاصله بعد از انتخاب او، موضع گیری ها علیه اش درمیان کاربران لبنانی فضای مجازی بالا گرفت. برخی از دانشجویان و همکاران پیشین دیاب دست به بازگویی خاطراتی زدند که نشان می داد که او شخصیتی از خود راضی دارد و در مواردی دست به سو استفاده از قدرتش برای استخدام فرزندش زده. برخی از دانشجویان هم از نگاه از بالای او شکایت می کردند. این فضاسازی ها باعث شد که مخالفت ها علیه دیاب خیلی زود بالا بگیرد و بخشی از لبنانی ها او را هم چهره ای سیاست زده و به دنبال منافع شخصی بشناسند.

چه کسی می تواند لبنان را نجات دهد؟

لبنان در حال حاضر درگیر اعتراضات است. معترضان با استعفای حریری و به قدرت رسیدن حسن دیاب راضی نشده اند و همچنان خواستار تغییرات اساسی در ساختار سیاسی لبنان هستند. برخی از ناظران می گویند که دشمنی معترضان با ساختار موجود با حمایت خارجی ها بی ارتباط نیست. اما به هرحال لبنان سال هاست که از نظر اقتصادی و سیاسی دارای مشکل بوده است. اعمال تغییرات در این کشور همیشه با مشکلات زیاده همراه بوده. شاید بد نیست بدانید که اخرین باری که لبنان نخست وزیر نداشت، انتخاب سعد حریری برای این پست دو سال به طول انجامید چرا که احزاب سیاسی هر یک تنها منافع خود را دنبال می کردند و حاضر به یافتن یک راه حل مشترک برای عبور از بحران نبودند.

در حال حاضر لبنان از نظر اقتصادی با بحران رو به رو است. مشکلات اقتصادی، تورم و بیکاری در این کشور چیز تازه ای نیستند اما با بالا گرفتن اعتراضات این موضوعات رنگ جدی تری به خود گرفته اند و فشار سنگین اقتصادی بر دوش مردم این کشور افتاده است. مردم این کشور به دنبال چهره های جدیدند که راه احزاب سیاسی کهنه کار را دنبال نکنند. اما سوال اصلی اینجاست که در سال های گذشته، چند سیاستمدار مستقل در لبنان تربیت شده یا آغاز به کار یک دولت بدون آنکه هیچ یک از احزاب و چهره های مهم سیاسی ازاو حمایت نکنند چطور خواهد بود.معترضان لبنانی نشان داده اند که خواهان تغییرنظم موجود هستند.حسن دیاب از این نظر که چهره ای نسبتا گمنام است و سابقه فساد و سوءرفتار سیاسی چندانی ندارد، می تواند تا اندازه ای تجلی خواسته های معترضان باشد. اما آنها به این موضوع راضی نیستند و باز هم به دنبال تغییرات بیشتر و چهره های متنوع تری هستند.

آیا کابینه دیاب نجات بخش است؟

حسن دیاب فعلا با انتخاب کابینه اش نظرها را به خود جلب کرده است. الاخبار در گزارشی گرایش افراد کابینه را اینطور شرح داده است: 6 وزیر گرایش به عون و باسیل، ۴ وزیر گرایش به خط مشی دیاب (با احتساب نخست وزیر)، ۲ وزیر گرایش به جنبش حزب الله، ۲ وزیر گرایش به  جنبش امل، ۲ وزیر گرایش به حزب المرده، ۲ وزیر گرایش به حزب سوسیالیست دروزی ترقی خواه، یک وزیر گرایش به گردهمایی برای مشورت و یک وزیر گرایش به حزب طاشناق (ارمنی) دارد. در عین حال «حسان دیاب» نخست وزیر لبنان بامداد (چهارشنبه) پس از انتشار اعضای کابینه گفت: نخست وزیر و وزیران، مستقل و فن سالار (تکنوکرات) بوده و عضو حزب و گروه سیاسی نیستند اما ممکن است گرایش سیاسی به برخی شخصیت ها و احزاب داشته باشند.

او کابینه ای را تشکیل داده که شش وزیر زن دارد. یکی از این زنها وزیر دفاع است. همچنین وزارت  کار، دادگستری، اطلاع رسانی،امور مهاجران و پناهندگان، ورزش و جوانان هم به زنان سپرده شده است.این ترکیب در لبنان و بسیاری از کشورهای منطقه نمونه مشابهی ندارد و تاکنون نظرهای بسیاری را به خود جلب کرده است.

آنچه درحال حاضر در لبنان اهمیت دارد این است که آیا بر سر کار آمدن حسن دیاب می تواند معترضان را به خانه بازگرداند یا نه. فعلا کسانی که در چهارماه گذشته به وضعیت موجود اعتراض داشته اند، با این تغییرات تازه هم صدا نشده و اوضاع را بهبود یافته نمی دانند. با این وجود برخی می گویند که اگر به حسن دیاب و کابینه اش زمان داده شود، اتفاقات بهتری خواهد افتاد. با وجود این مشخص است که وضعیت کنونی لبنان نمی تواند ادامه پیدا کند. فساد اقتصادی به اوج خود رسیده و هنوز بخش مهمی از دولت در دست چهره های پیشین است . وضعیت اقتصادی مردم به شدت از قبل هم بدتر شده و برخی شکاف های قومی در آستانه ظهور مجددند. به نظر می رسد دولت راه حل چندانی برای عبور از این وضعیت در دست ندارد و تنها چشم امیدها به حسن دیاب و کابینه پیشرو او است.

23/ 312 310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1344882

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 5 =