عیسی کلانتری: منافع این سیل، ۱۰ برابر خسارت‌هایش بود

عیسی کلانتری می‌گوید سیل اخیر منافع زیادی برای ایران به همراه داشته است.

به گزارش خبرآنلاین، سیل فروردین‌ماه ایران در شرایطی ۲۲ استان کشور را تحت تاثیرخود قرار داد و ۵ استان را به وضعیت بحرانی کشاند که برآورد می‌شود حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان خسارت به کشور تحمیل کرده است. اما همزمان هستند کسانی که معتقدند که این سیل منافعی نیز برای ما داشته است.

در واقع صحبت از استفاده از منافع سیل یا تخریب‌های آن بحثی سنتی میان کارشناسان این حوزه است و حالا عیسی کلانتری، رییس سازمان محیط‌زیست در گفت‌وگو با خبرآنلاین از منافع آن می‌گوید.

او در رابطه با منافع سیل اخیر ایران به خبرآنلاین گفت: یک بارندگی ۸۰میلیارد مترمکعبی در حدود ۲ هفته در ایران بارید. از سویی هرمتر مکعب آبی که وارد کشور می‌شود دو برابر کشاورزی برای اقتصاد کلان کشور سود دارد، این یعنی این بارش‌ها قطعا برای ایران سود داشته. جای تاسف است که این سیل تلفات و خسارت‌هایی داشت ولی منهای این تلفات جانی، منافع کلان این سیل برای اقتصاد کشور ده‌ها برابر خسارت‌هایش است.

او در رابطه با منافع سیل اخیر توضیح داد: وقتی آب وارد طبیعت می‌شود تالاب‌ها، باتلاق‌ها و درخت‌های زاگرس که داشتند از بی‌آبی خشک می‌شدند جانی دوباره می‌گیرند و از سویی میزان آب‌های زیرزمینی و سطحی‌ هم افزایش پیدا می‌کند.

کلانتری با اشاره اینکه همه این اتفاقات برکات سیل اخیر بودند افوزد: شاید خسارت‌های این سیل در سطح کلان کشور یک‌دهم منافع آن هم نباشد. البته تلفات انسانی این حادثه غیرقابل جبران است.

رییس سازمان حفاظت محیط‌ زیست در رابطه با وضعیت برنامه احیا دریاچه ارومیه بعد از بارندگی‌های اخیر گفت: اینطور نیست که بگوییم در احیا دریاچه ارومیه چند سال جلو افتاده باشیم. این اتفاق شاید ما را چند ماه جلو بیاندازد، چراکه شمال غرب کشور بارندگی زیادی نداشته. بارندگی‌ها بیشتر در غرب کشور بودند. 

به فکر تغذیه سفره‌های آب‌های زیر زمینی باشیم
اما یکی از نکاتی که باعث می‌شود موافقان منافع سیل روی آن دست بگذارند، احتمال تعذیه آب‌های زیر زمینی است، در این زمینه نادرقلی ابراهیمی، دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری می‌گوید: در مواقعی که ترسالی می‌شود باید به فکر تغذیه سفره آب‌های زیرزمینی باشیم. یکی از بهترین فرصت‌های استفاده از سیل، هدایت و مدیریت سیلاب به سمت دشت‌ها و آبخوان‌ها با پخش سیلاب و آبخوان داری است که کمبود منابع زیر سطحی و زیر زمینی را جبران می‌کند.

او می‌گوید: هر منطقه‌ای که عملیات آبخوان‌داری و آبخیزداری اجرایی شده سیل در آن مناطق کمترین ضایعات را به بار آورده است. بدین واسطه آب به صورت طبیعی از طریق مراتع جنگل‌ها و تعدیل جریان در آبراهه‌ها وارد پروفیل خاک و آب‌های زیرزمینی شده است و سفره‌های زیر زمینی تغذیه شده و سیلاب تخریبی به بار نخواهد آورد.

اما محمدفاضلی مدیرکل دفتر مطالعات اجتماعی وزارت نیرو در این باره می‌گوید: سیلاب‌ها باعث تغذیه آب‌های زیرزمینی می‌شوند و از طریق تقویت پیکره‌های آبی، علاوه بر فواید محیط‌زیستی این پیکره‌های آبی، امکانات تفریحی و توریستی آن‌ها را نیز تقویت می‌کنند. سیلاب‌ها زمین‌های شور شده را می‌شویند و از میزان آلودگی‌های ناشی از سموم و کودهای شیمیایی انباشته و متمرکزشده در اراضی می‌کاهند.

به گفته او سیل سبب تخریب‌های اقتصادی در منطقه سیل‌زده می‌شود اما هم‌زمان سبب تشدید فعالیت‌های اقتصادی در خارج منطقه سیل‌زده و هم‌چنین تشدید فعالیت اقتصادی برای بازسازی می‌شود. غنی ساختن اراضی کشاورزی و هم‌چنین در دسترس قرار دادن آب بیشتر برای فعالیت‌های صنعتی، توریستی و خدماتی، فواید اقتصادی فراوانی برای سیل ایجاد می‌کنند.

فاضلی می‌گوید: ارزیابی واقع‌بینانه از سیل در چارچوب موازنه خسارات سیل، که خود به دو دسته پولی (تخریب زیرساخت‌ها، از دست رفتن مشاغل، ساعات از دست‌رفته کار و مزارع تخریب‌شده) و غیرپولی (نظیر از دست رفتن جان انسان‌ها و رنج سیل‌زدگان) تقسیم می‌شوند؛ و منافع سیل به دست می‌آید. عنصر زمان بسیار تعیین‌کننده است. خسارات در کوتاه‌مدت وارد می‌شوند اما فواید عمدتاً در طول زمان و در چارچوب «خدمات اکوسیستمی» به دست می‌آیند.

42237

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1248805

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • تقی IR ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    3 0
    لطفا با توجه به منافع ایجاد شده خسارتهای مردم وکشاورزان وتجار پرداخت شود نه مثل خسارتهای سال 1395 که هنوز بلاتکلیف است
  • بی نام IR ۱۴:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    آقا یادداشت کردیم تا به موقع حساب کنیم یادتان نرود که چه گفته بودید
  • US ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    چه مقدار از منافع آن نصیب سیل‌زده ها خواهد شد؟
  • رضا IR ۱۷:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    الان وقت حرف زدن از منافع سیل اخیر هست وقتی هزاران نفر آواره هستن؟ وقت زیاد برای گفتن مزایای آب زیاد آقاااااای کلانتری
  • DE ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    3 0
    برق صادراتی نوش جان ....
  • IR ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    3 0
    خوشم میاد خودشون توی این اخباریون گاف میدن
  • US ۱۷:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    3 0
    این اظهارات خلاف واقع است . چون چند سال گذشته خشکسالی بوده ، در نتیجه خاک و زمین خشک و سست و پوک شده و بسادگی توسط سیل شسته شده و دچار فرسایش شده است . نمونه اش گل و لای دو سه متری بجا مانده از سیل در پل دختر !!!!!! این گل و لای در واقع خاک حاصلخیز بوده که از بین رفته. در ضمن همین گل و لای به عمق زمین نفوذ میکند و منافذ و حفره های درون زمین را مسدود میکند و مانع رسیدن آب به سفره های خالی زیر زمینی میشود .
  • US ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 1
    وقتی آقای کلانتری از منافع بیشمار این سیل سخن میگوید ، ناخواسته این فکر را در آدم القا میکند که نکند این باران های سیل آسا مصنوعی و برنامه ریزی شده باشد و ایشان هم از این موضوع اطلاع داشته باشد ؟
  • US ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    تاکنون هیچ نظر منفی از سوی رئیس سازمان محیط زیست در باره سیل های مخرب اخیر عنوان نشده است. در ابتدای سیل ها فقط از افزایش طراز دریاچه ارومیه ، یعنی دریاچه زادگاهش گفت. و حالا هم این اظهار نظر جدید. تاکنون هیچ گونه عزیمتی به مناطق سیلزده نداشته اند و هیچگونه کمک و اقدامی در رابطه با سیل از سوی سازمان مربوطه انجام نشده است
  • US ۱۸:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    در سال 1389 معاون وقت سازمان محیط زیست از دستیابی ایران به فناوری هارپ خبرداد که از کاربردهای آن حرکت دادن ابرها و افزایش بارندگی و ... آیا امکان ندارد در سیل های اخیر با همین فناوری بارش ها افزایش یافته باشند. در اینصورت حتما باید رئیس فعلی محیط زیست هم از این موضوع اطلاع داشته باشد که بدین نحو نظر مثبتی در باره این سیل نشان میدهند
  • US ۱۸:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    از سال 1389 تا 1398 یعنی امسال فاصله زمانی زیادی وجود ندارد و حتما باید رئیس فعلی محیط زیست از محتویات گفته ها و اظهارات معاون قبلی این سازمان در سال 89 اطلاعات دقیق داشته باشد . چون هردو جزو یک سازمان هستند ....
  • US ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    با در کنارهم قرار دادن اظهار نظر معاون وقت محیط زیست در سال 89 ، اظهار نظر های فعلی و قبلی رئیس فعلی محیط زیست ، اظهار نظر های متعدد مسئولین محترم دال بر عزم جدی بر احیای در یاچه ارومیه ، میتوان احتمال داد از فن آوری های مصنوعی برای افزایش بارش در حوزه دریاچه ارومیه و سایر مناطق در غرب کشور و ..... استفاده شده ، که شاید ناخواسته باعث سیل های اخیر هم شده باشند
  • DE ۱۹:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    حداقل از مردم عزادار خجالت بکش !!
  • اهوازی IR ۲۰:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    از مسوولین درخواست داریم سد گتوند را تخلیه کنند این بهترین فرصت است دشت و جلگه خوزستان پر آب است و شوری آب رها سازی از سد گتوند قادر نیست زمین را شور کند
  • IR ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۱
    1 0
    بله .البته منافعش براي شما و خساراتش براي مردم است.
  • CA ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۱
    1 0
    اخه حقمونه ٢ ميليون نفر رو كه اسيب روحي و رواني ديدن با چند صد ميليون دلار ميخواين جايگزين كنيد
  • IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۱
    1 0
    موضوع اینه که منافع به مردم نمیرسه که
  • علي AU ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۱
    1 0
    براي جيب شما و هلال و احمر شايد اينو به كسي كه عزيزي رو از دست داده چطور مي گوييد؟
  • بی نام US ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۱
    1 0
    آره دیگه واسه شماها که فقط فکر منافع خودتونید و مال و جون مردم هیچ اهمیتی براتون نداره این سیل سود داشته.
  • IR ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
    1 0
    اخه ...شده چه جوری حساب کردی شده ده برابر