خداحافظی بورس  با  ریسک‌ها؟

تحلیلگران معتقدند با فروکش‌کردن اخبار منفی درخصوص مناسبات منطقه‌ای و از طرفی وجود محرک‌های مثبتی از قبیل احتمال افزایش نرخ دلار نیما و روند صعودی قیمت کامودیتی‌های جهانی از سوی دیگر چنانچه ریسک جدیدی به‌وجود نیاید، بورس با ریسک‌ها خداحافظی کرده و در صورت تحقق هریک از احتمالات مثبت جانی تازه خواهد گرفت.

شروع سبز بورس در اردیبهشت

ابراهیم سماوی copy

ابراهیم سماوی، تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه در هفته‌ای که گذشت با توجه به واکنش ایران به تجاوزهای متعدد رژیم صهیونیستی ریسک سیستماتیک از نوع جنگ و مناقشات پررنگ شد، گفت: این موضوع منجر به این شد که قیمت‌های غیررسمی دلار در بازار به 70هزار‌تومان هم برسد اما با آرام‌گرفتن شرایط قیمت دلار که به‌صورت هیجانی رشد کرده‌بود، کاهشی شد و از سمت دیگر بازار سرمایه که با عرضه زیادی روبه‌رو شده‌بود نیز به تعادل بازگشت. وی درخصوص محدودیت ایجادشده در دامنه‌نوسان توسط سازمان بورس نیز بیان کرد: طبق مصوبه سازمان بورس دامنه‌نوسان در چهار روز گذشته در محدوده یک بسته شد، البته بهتر بود که دامنه‌نوسان منفی‌ها تا یک بسته شود اما مثبت‌ها محدود نشود. سیاستگذاران و ناظران باید این موارد را برای اتفاق‌هایی که ممکن است در آینده بیفتد، لحاظ کنند که دامنه‌نوسان نامتقارن بهترین راهکار است چون دلیلی ندارد که سمت مثبت بازاری که در اوج ارزندگی قرار دارد بسته شود و اتفاقا اگر باز باشد، باعث می‌شود حجم نقدینگی راحت‌تر به سمت بازار سرمایه بیاید تا اینکه سمت گزینه‌های غیرمولد اقتصادی مانند طلا و دلار برود.

این تحلیلگر بورسی عنوان کرد: همچنان ریسک‌های ژئوپلیتیک از جنس درگیری‌ها وجود دارد و اخبار ضدونقیضی نیز در این‌خصوص منتشر می‌شود و هنوز این فضا آرام نشده‌است. منتظریم این فضا آرام شود و پیش‌بینی می‌شود با آرام‌شدن این فضا و انتشار گزارش‌های عملکرد شرکت‌ها در فصل زمستان شاهد این باشیم که حجم تقاضا بر عرضه در بازار سهام پیشی بگیرد و بورس رشد آرام و ادامه‌دار خود را شروع کند. سماوی گفت: از سمت دیگر بازار سهام نیازمند خبر خوشی است تا حجم نقدینگی سرگردان را به سمت خود جذب کند و بهترین خبری که می‌تواند به بازار سهام مخابره شود، خبر افزایش نرخ دلار نیما است.

شایعاتی مبنی‌بر اینکه قرار است این نرخ به 48هزار‌تومان افزایش پیدا کند نیز مطرح‌شده و سیاستگذار بهتر است هرچه زودتر این کار را انجام دهد تا هم قیمت فروش شرکت‌ها هرچه زودتر به قیمت واقعی نزدیک شود و هم بازار سهام بتواند رونق بگیرد. وی درخصوص روند معاملاتی بازار در هفته پیش‌رو نیز گفت: با عنایت به اینکه در آخرین روز معاملاتی هفته پرتنش عمده نمادها برخلاف سه‌شنبه سبزرنگ شدند، می‌توان به یک رشد مناسب و ملایم برای هفته آتی خوشبین بود و از آنجا‌که سهام سنگین و با ارزش بازار بالا مخصوصا در گروه فلزات اساسی با استقبال خوبی روبه‌رو شدند و عموما در سقف خرید یک‌درصد چندین‌میلیون منتظر خرید این سهم‌ها هستند، اگر ما اخبار ناشی از تنش و مواردی که ریسک‌های سیستماتیک را بیش از پیش افزایش می‌دهند را شاهد نباشیم، به‌نظر بازار هفته آتی را سبزرنگ آغاز می‌کند.

کاهش ریسک‌ها در بورس

سعید مشکانی copy

سعید مشکات، دیگر تحلیلگر بازار سرمایه نیز تاکید کرد که هفته گذشته بازار سهام تماما تحت‌تاثیر ریسک‌های سیستماتیک بود. وی گفت: سرمایه از ریسک می‌ترسد و وقتی ریسک رخ می‌دهد و این اخبار حادث می‌شود، کلیت بازار منفی می‌شود و علت هم این است که نقدینگی جدید در چنین شرایطی وارد بازار نمی‌شود و کافی است فقط چند نفر بفروشند، چون در سمت خرید کسی حضور ندارد، طبیعتا مکانیزم عرضه و تقاضا بازار را به سمت پایین هل می‌دهد اما این شرایط تا زمانی پابرجاست که ریسک برطرف شود. بلافاصله بعد از اینکه ریسک برطرف می‌شود، فروشنده جدیدی وجود ندارد و کسانی که نقدینگی داشتند اما از ریسک‌ها می‌ترسیدند شروع به خرید می‌کنند و خیلی سریع مکانیزم بازار عمل می‌کند و شرایط برعکس و بازار شروع به مثبت‌شدن می‌کند. این اتفاقی است که در کلیت بازار سرمایه رخ می‌دهد.

وی ادامه داد: به‌نظر می‌رسد تا اینجای کار ریسک سیاسی نقض‌شده و تاثیر خود را بر بازار گذاشته و با این شرط که ریسک جدیدی اتفاق نیفتد -که به‌نظر هم نمی‌رسد بیفتد- به‌نظر نمی‌رسد از این محل ریسک جدیدی به بازار سرمایه وارد شود. در این میان ریسک تصمیم‌گیری‌های داخلی باقی‌می‌ماند که در محیط سیاستگذاری تاثیرگذار است و اگر کاری منفی انجام ندهند، اتفاقی منفی را در بورس شاهد نخواهیم بود اما اگر در تصمیمات داخلی ریسک جدیدی اتفاق بیفتد، می‌تواند تاثیر منفی بر بورس بگذارد و در هفته آینده بازار سهام مقداری تحت‌تاثیر اخبار داخلی خواهد بود.

مشکات بیان کرد: در حال‌حاضر با توجه به اختلاف قیمتی که بین دلار نیما و دلار بازار آزاد وجود دارد، این احتمال وجود دارد. به‌طور کلی با توجه به اینکه قیمت‌های جهانی روبه‌رشد است، از این حیث ما جو مثبتی در بازار داریم و از طرف دیگر احتمالا نرخ نیما رشد کند و از این محل هم می‌توانیم جو مثبتی را در بازار داشته باشیم و از این دو منظر قضیه مثبت است.اگر دولت در حوزه سیاستگذاری کار منفی انجام ندهد فعلا ریسک منفی در بازار نداریم.