به‌طور کلی اما پیش‌بینی می‌شود تا انتهای فصل مجامع خبرهای خوش به بورس رسیده و بازار با توجه به تقویت محرک‌های اقتصاد داخلی و همچنین روند روبه‌رشد و ثبات قیمت‌های جهانی وضعیت مطلوب و مناسبی را پشت‌سر  بگذارد.

زمان دیدار با سقف تاریخی

نیما میرزایی copy

نیما میرزایی، تحلیلگر بازار سرمایه گفت: با توجه به عبور از اوج تنش‌های اخیر منطقه‌ای و کاهش ریسک سرمایه‌گذاری در بازار سهام از دید برخی از سهامداران عمدتا تازه‌وارد به بازار سرمایه، بورس به شرایط ثابتی رسیده و همچنان گارد صعودی خود را حفظ کرده و شاخص‌کل در دوماه اخیر حدود 300هزار واحد رشد داشته‌ و فعلا در وضعیت توقف موقت قرار گرفته‌است. پیش‌بینی می‌شود وضعیت نوسانی فعلی بلندمدت نباشد و بازار بتواند با محرک‌ها و اخباری که می‌رسد به مسیر صعودی خود ادامه داده و به سمت سقف تاریخی خود در کانال دو‌میلیون و 500هزار واحد تا فصل مجامع حرکت کند.وی ادامه داد: از جمله مهم‌ترین محرک‌های تاثیرگذار بر بازار سهام که در روزهای اخیر مجددا وضعیت رو به بهبودی داشته، دلار نیمایی است که با تصمیم بانک‌مرکزی و پیگیری ذی‌نفعان بازار و بخش تولید بعد از توقفی که داشت، مجددا در حال رشد است و به سمت ارزش تعادلی خود حرکت می‌کند تا بتواند ضمن کنترل نرخ دلار بازار آزاد و جلوگیری از ادامه حرکت رو به بالای آن وضعیت تولید و بازگشت ارز صادراتی را نیز بهبود ببخشد.

میرزایی افزود: اگر نگاه جزئی‌تری به بازار داشته باشیم، یکی از مهم‌ترین گروه‌های بازار گروه خودرویی است که در روزهای اخیر اخبار مثبتی درخصوص افزایش نرخ آنها و واگذاری سهام شرکت‌های پیشروی این گروه -ایران‌خودرو و سایپا- مجددا به گوش می‌رسد که به‌نظر انگیزه خرید را در این گروه افزایش داده و با توجه به اینکه به‌صورت تجربی این گروه یکی از لیدرهای بازار است و معاملات آن ذهنیت سهامداران را جهت‌دهی می‌کند، می‌تواند ضمن رشد این گروه در بین گروه‌های بازار سرمایه به بهبود شرایط کلی بازار هم کمک کند.

 این تحلیلگر بیان کرد: جزو نکات مهم هفته گذشته بحث تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه بود که خبر بسیار مهمی است، در صورتی‌که سرمایه‌گذاران عزم جدی را مبنی‌بر اجرای این قانون ببینند به‌طور حتم اقبال به بازار سرمایه هم افزایش پیدا می‌کند. هرچند تا آن مرحله، مقداری نیازمند زمان هستیم اما به‌تدریج اخبار مثبتی که از تصویب این قانون در شورای‌نگهبان و بعد هم اجرایی‌شدن آن توسط دولت به گوش برسد، می‌تواند به سرریز‌شدن سرمایه‌های سرگردان به سمت بازار سرمایه کمک شایانی کند و شاهد تثبیت و تقویب حرکت صعودی بازار سرمایه در ماه‌های پیش‌رو باشیم.

این تحلیلگر خاطرنشان کرد: با توجه به این خبر مهم شاهد اصلاح بیشتر نرخ دلار در بازار آزاد نسبت به سقف هفته اخیر خود هستیم که در صورت ادامه حرکت رو به بالای دلار نیمایی که محتمل هم هست، بازار وزن بیشتر را در میان‌مدت به دلار نیمایی می‌دهد و سهام دلاری بازار سرمایه که در روزهای اخیر با افت نرخ دلار در بازار آزاد شاهد تقویت فروشندگان بودند، شرایط بهتری را تجربه می‌کنند و با توجه به افزایش سودآوری آنها در صورت‌های مالی در بلندمدت شاهد اقبال مجدد بازار سرمایه به این گروه‌ها خواهیم بود.وی ادامه داد: لازم به تاکید است که نرخ‌های جهانی نیز با توجه به اثر ثانویه افزایش نرخ بهره در سطح جهانی و بعد از آن عدم‌رشد نرخ بهره در وضعیت صعودی قرار دارند، مس به بالای 10هزار دلار رسیده و سایر کامودیتی‌های تاثیرگذار بر بازار سرمایه هم وضعیت مطلوبی دارند که طبیعتا اثر آن را در بلندمدت در بازار شاهد خواهیم بود.

شرایط کلی به نفع بورس

مریم محبی copy

مریم محبی، دیگر تحلیلگر بازار سرمایه هم وضعیت کلی را در داخل و خارج به نفع بازار سهام می‌بیند. او در این‌خصوص به «دنیای‌اقتصاد» گفت: در هفته گذشته که اولین هفته اردیبهشت به‌شمار می‌رفت، شاهد چند اتفاق مهم بودیم که همه رویکرد عدم‌شفافیت داشتند، یعنی بازار سرمایه بعد از گذر از دوران ترس وارد ابهامات شده‌است. دو موضوع خیلی مهم در بخش داخلی کشور اهمیت دارد که یکی بحث قوانین جدید مالیاتی و دومین موضوع بحث افزایش نرخ دلار نیماست.

 با توجه به اینکه شاهد افزایش نرخ دلار در بازار آزاد بودیم و فاصله با نرخ دلار در بازار نیما به ‌درصد بالایی رسیده -که این امر می‌تواند برای کلیت اقتصاد نامطلوب باشد- شاهد بودیم که در هفته گذشته حتی نمایندگان مجلس با رویکردی هدفمند از فرزین درخواست کردند شرایط را سامان بدهد.

وی ادامه داد: همواره شاهد بوده‌ایم که قیمت دلار بر بازار سرمایه تاثیر گذاشته، به این‌صورت که چنانچه قیمت دلار در بازار آزاد افزایش پیدا کند با توجه به اینکه بازار دلار جذابیت بیشتری برای سرمایه‌گذار دارد، می‌تواند منجر به خروج پول از بازار سرمایه شود، اما اگر قیمت در بازار دلار نیما افزایش نداشته‌باشد، با توجه به اینکه ارزش‌گذاری شرکت‌های بورسی بر مبنای دلار نیماست، شاهد افزایش ارزش شرکت‌ها در بازار سرمایه و به‌تبع آن افزایش جذابیت سرمایه‌گذاری در این بازار خواهیم بود، بنابراین بر اساس ابهامی که نماینده‌های مجلس اعلام و خواهان افزایش قیمت در دلار بازار نیما شدند، به‌نظر می‌رسد به‌زودی شاهد افزایش قیمت دلار نیما هم باشیم.

 در بخش مالیات بر افزایش عایدی درآمدها نیز چنانچه مالیات بر بازارهای موازی مانند ملک، طلا، خودرو و... وضع شود یک مشوق بری سرمایه‌گذاری در بازار مولد سهام محسوب می‌شود. البته در این محل نیز ابهاماتی وجود دارد که اگر برطرف شود اثر مثبتی بر بازار خواهد داشت، اما تا قبل از آن نمی‌توان بورس را به‌خوبی تحلیل کرد.

محبی افزود: در بخش خارجی شاهد چند اتفاق بودیم، تنش‌های سیاسی بین ایران و اسرائیل کاهش یافت و ترس‌های ناشی از احتمال جنگ از بین رفت، اما از طرفی تحریم‌های جدید در پارلمان اروپا -که همواره سعی کرده سیاست‌های میانه‌ای اتخاذ کند- مطرح شد که هر دوی اینها در نهایت به نفع بازار سهام است؛ چراکه تحریم‌ها اثر خود را بر بازار گذاشتند و اثرپذیری زیادی از این بخش نخواهیم داشت.

این تحلیلگر گفت: در یک جمع‌بندی باید گفت در داخل موضوع مالیات‌ها و احتمال افزایش نرخ دلار نیما را داریم که از این‌رو احتمالا در داخل شاهد اتفاقات مثبتی برای بازار سهام خواهیم بود و این امید هست که تا قبل از پایان فصل مجامع رویکرد مثبتی در بازار داشته باشیم.