خراسان جنوبی|روایت تسنیم از عوامل موفقیت کشاورزان نمونه و پیشگامان ملی رونق تولید سال ۹۸

خراسان جنوبی|روایت تسنیم از عوامل موفقیت کشاورزان نمونه و پیشگامان ملی رونق تولید سال 98

۹ نفر از کشاورزان نمونه و پیشگامان ملی رونق تولید سال ۹۸ از خراسان جنوبی هستند برخی از این افراد از نقطه صفر آغاز کرده و در حال حاضر با جلب اعتماد مردم در کار خود پیشرفت کرده آن طور که در کشور حائز رتبه دوم شدند.

به گزارش خبرگزاری تسیم از بیرجند، استان خراسان جنوبی در حالی خشکسالی‌های 20 ساله را پشت سر می‌گذارد که بیشتر مردمان در روستاهای این استان شغلشان دامداری و کشاورزی است اما با وجود کمبودهای زیرساختی امسال هم این کشاورزان نمونه و پیشگام رونق تولید در کشور شدند.

معاون مدیریت هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی در نشست خبری صبح امروز اظهار داشت: کسب رتبه دوم کشوری برای سومین سال متوالی در خراسان جنوبی با وجود همه کمبودهای بخش کشاورزی کار بسیاری بزرگ و ارزشمندی است.

محسن آرزومندان اظهار داشت: کمیته‌های مختلفی در بحث برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری برای انتخاب افراد فعال شده‌اند که این کار رقابت برخی رشته را بسیار زیاد کرده است.

وی افزود: در برخی رشته‌های کشاورزی رقابت با استان‌های برخوردار بسیار سنگین و شدید بود که در این شرایط انتخاب بهره‌بردار ملی از خراسان جنوبی نشان از تلاش زیاد کشاورزان استان دارد.

وی بیان کرد: رتبه‌های برتر ملی خراسان جنوبی توسط «رضا فروزانفر» در زمینه صنایع تبدیلی و تکمیلی، «بهرام ساتلیخ محمدی» در زمینه تولید خوراک طیور و آبزیان از بیرجند، «محسن احتشام» صادر کننده نمونه محصولات کشاورزی، «حمید قاسمی» تولیدکننده نمونه زعفران از قاین، «جواد کامکار دلاکه» شرکت تعاونی نمونه عشایر، «محمد حسین جعفری» تولید کننده نمونه نهال جنگلی از زیرکوه، «علی رمضانی» بهره‌برداری نمونه اصلاح و احیای اراضی واگذاری و «فاطمه افقهی» مدیرعامل نمونه صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی از سرایان و «عبداللطیف آبدار» مددکار نمونه ترویجی از شهرستان درمیان است.

شروع کار از نقطه صفر

لیسانس اقتصاد نظری دارد برای شروع از صفر آغاز کرده است. سه برادر بودند که از یک مغازه مرغ تخم مرغ فروشی کوچک کار را آغاز کرده و  در گام دیگر تبدیل به عمده فروشی کشتارگاه صنعتی و به زنجیره یک پارچه تولید گوشت مرغ شدند.

فروزانفر افزود: از ابتدا تا انتها در کنار مصرف کننده قرار گرفتیم. صنعت طیور صنعت اول استان و بعد نفت صنعت دوم در کشور است. 25 درصد صنعت طیور در کشور بلااستفاده است و ظرفیت‌های موجود را شناسایی کردیم.

این تولید کننده برتر ادامه داد: تلاش کردیم تنظیم بازار را بر عهده بگیریم. خاصیت دیگر مجموعه ما روزی رسانی در استانهای محروم است.  85 درصد تولید استان مازاد است و با ورود به بازارهای مصرفی بزرگ کشور به بهترین شکل ممکن مازاد تولید را از استان خارج کردیم.

فروزانفر با بیان اینکه مراکز عرصه مستقیم در شهر و استان خراسان جنوبی داریم و در مرکز و شهرستانها هم ارسال داریم  افزود: تکنولوژی ما برگرفته از بومی منطقه و روز دنیا است و از کشور هلند که پیشرفته‌ترین تکنولوژی را در این صنعت دارد دانش را  فرا گرفتیم.

وی با بیان اینکه 350 نفر اشتغال مستقیم و هزاران نفر اشتغال غیر مستقیم ایجاد کرده‌ایم اظهار داشت: برای بهبود معیشت خانوار کارگاه توبافی را فعال کردیم تا خانم‌های پرسنل ما در کنار همسران خود شغلی داشته و کمک خرج خانواده باشند که در این راستا برای 120 نفر شغل ایجاد شد.

واحدهای تولیدی نیاز به حمایت دارند

فروزانفر بیان کرد: اگر در سیاست تشویقی دولت پایدار بود می‌توانستیم بازار افغانستان را پوشش دهیم.

وی ادامه داد: مشکل جامعه ما بیکاری است و این درحالی است که جوانان تحصیل کرده آماده به کار بیکار هستند و باید واحدهای تولیدی حمایت شوند. نیاز است صادرکنندگان  حمایت ویژه شود. از تصمیم های احساسی جلوگیری شود.

این تولیدکننده موفق گفت: تاکنون بالغ بر 26 تا 17 واحد مرغداری را که به دلایل مختلفی زیان داشته‌اند به صورت مشارکتی یا استیجاری فعال کرده‌ایم.

فروزانفر با بیان اینکه این واحدها 650 هزار قطعه جوجه‌ریزی در دوره و سه میلیون و 200 هزار قطعه در سال دارد اظهار داشت: اینها پتانسیل‌های خاموش استان بود که فعال شده است.

وی با بیان اینکه مازاد بر مجتمع‌های فعال دارای کشتارگاه صنعتی، کارخانه خوراک دام و ناوگان حمل و نقل قابل توجهی هستیم افزود: در حمل و نقل فراورده‌های تازه و منجمد بالای 200 تن و در بخش حمل مرغ زنده نیز 150 تن ظرفیت داریم.

مدیر نمونه واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی ادامه داد: این ناوگان با توجه به دوری استان از مراکز پرمصرف یک نقطه مثبت در مجموعه است که اگر نمی‌بود مازاد تولید استان بلااستفاده باقی می‌ماند.

فروزانفر با بیان اینکه نقش زنجیره ما برقراری نامشهود و بی ادعا تعدل در عرضه و تقاضای مرغ در استان است تصریح کرد: در این راستا در مقاطع مشکل دار و بحران‌ها تلاش کرده‌ایم تنظیم بازار استان را عهده دار شویم.

85 درصد تولید گوشت مرغ استان مازاد بر مصرف است

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 85 درصد تولید استان مازاد بر مصرف است افزود: مجموعه ما با ورود به بازارهای مصرفی بزرگ و سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی بزرگ به بهترین شکل ممکن در قالب 50 فراورده با بهترین کیفیت مازاد تولید استان را صادر می‌کند.

مدیر نمونه واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی، ایجاد مراکز عرضه مستقیم در شهرستان‌های مختلف، آزمایشگاه مرجع، شرکت حمل و نقل و گروهای تکنسین و مشاوره‌ای را از دیگر نقاط قوت این مجموعه دانست و گفت: علاوه بر این بهترین برندهای جوجه را تأمین و در اختیار مرغداران قرار داده‌ایم تا بهره‌وری را بالا ببریم.

فروزانفر با بیان اینکه تکنولوژی مجموعه تلفیقی از تکنولوژی روز دنیا با تکنولوژی بومی ساخته شده توسط کارشناسان استان که به صورت مهندسی معکوس اتفاق افتاده است اظهار داشت: در این راستا پایگاه صنعتی با حضور 30 نفر پرسنل فی و متخصص در این مجموعه داریم و خیلی از قطعات در مجموعه می‌سازیم و حتی به تهران و استان‌های دیگر ارسال می‌کنیم.

بانویی روستایی که اعتماد مردم را جلب کرد

یکی دیگر از تولیدکنندگان نمونه ملی در بخش کشاورزی، بانویی از روستای مصعبی شهرستان سرایان است که با راه‌اندازی صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی نه تنها تسهیلات ارزان قیمت را در اختیار زنان روستایی قرار می‌دهد بلکه با راه‌اندازی بوم بازاری در روستا و کمک به زنان روستا در زمینه تولید محصولات خانگی به اشتغال روستایی کمک کرده است.

افقهی با اشاره به آغاز فعالیت این صندوق از سال 89 در روستای مصعبی سرایان اظهار داشت: این صندوق در ابتدا فعالیت خود را با 20 نفر آغاز کرد اما امروز به حدی استقابل زنان روستا از فعالیت صندوق بالا رفته که صندوق دیگری نیز در روستا راه‌اندازی شده است.

وی یکی از دلایل موفقیت این صندوق را جلب اعتماد مردم دانست و گفت: دسترسی زنان روستایی به تسهیلات اعتباری بدون ضامن، کم بهره و بدون مراجعه به شهرستان‌های دیگر سبب جلب اعتماد و رضایت اعضا شده است.

افقی، تعامل با مروجان بخش کشاورزی، برگزاری کلاس‌های آموزشی در زمینه پارچه بافی، تولید قارچ، کاشت، داشت و برداشت زعفران و ترغیب زنان روستایی به کارهای گروهی را از جمله فعالیت‌های جانبی این صندوق برشمرد و افزود: در حال حاضر بیش از 10 نفر از اعضای صندوق در حوله بافی مشغول به کار هستند.

 مدیرعامل نمونه ملی صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی ادامه داد: زنان عضو این صندوق در پرورش مرغ بومی، پرورش قارچ، دام، کافه سنتی و صنایع تبدیلی دیگر مشغول به فعالیت هستند و با راه‌اندازی بوم بازار روستا در آخر هفته محصولات تولیدی آنها به فروش می‌رسد.

با اجرای روش‌های علمی به تولید هشت برابری رسیدم

یکی دیگر از تولیدکنندگان برتر کشور، تولیدکننده نمونه زعفران از شهرشتان قاینات است که با تلاش و اجرای روش‌های علمی در تولید زعفران به تولید هشت برابری محصول رسیده است.

قاسمی افزود: میانگین تولید زعفران در هر هکتار چهار کیلو زعفران خشک است اما با اجرای روش‌های درست کاشت، داشت و برداشت توانسته‌ام این رقم را به 31 کیلو در هکتار افزایش دهم. 

وی اجرای سیستم‌های نوین آبیاری و استفاده از پیاز مناسب را از دیگر عوامل موفقیت خود دانست.

واحدی که سال به سال نمودار تولیدش افزایش یافت

22 سال است در صنعت فعالیت می‌کنم و 15 سال است در خراسان جنوبی فعالیت می‌کنم. همه هم و غم را در صنعت گذاشتم. موفقیتم عوامل متعددی دارد.

بهرام ساتلیخ محمدی افزود: خوراک دام طیور جزو محصولات استراتژیک است و در درجه اول تامین مواد اولیه از مهمترین است یکی از کارهایی که انجام دادیم تحت هر شرایطی مواد اولیه خود را تامین کردیم به هر قیمتی و نگذاشتیم مشتری از در کارخانه دست خالی برود. تامین مواد اولیه بسیار مهم است وقتی مصرف کننده بداند جایی است که محصول خود را می‌تواند تهیه کند بسیار مهم است.

وی ادامه داد: از سال 86 که این واحد به بهره‌برداری رسید سال به سال نمودار تولید کارخانه افزایشی بوده که نشان می‌دهد اعتماد مردم هر روز افزایش یافته است.

این تولیدکننده نمونه ملی، خدمات پس از فروش را سومین عامل موفقیت این واحد تولیدی دانست و گفت: در این راستا کارشناسان ما ضمن معرفی محصول مناسب مصرف کننده را راهنمایی می‌کنند تا بهترین راندمان را داشته باشند.

محمدی با اشاره به اینکه با اقدامات و کارهای علمی و پژوهشی انجام شده توانسته‌ایم میانگین ضریب تولید را از 2.2 به 1.7 کاهش دهیم بیان کرد: این یعنی در گذشته به ازای مصرف 2.2 کیلو دان یک کیلو گوشت تولید می‌شد که امروز این رقم به 1.7 کیلوگرم کاهش یافته است.

وی یادآور شد: به ازای هر 0.1 کاهش در ضریب تبدیل هزینه‌های تولید مرغ استان نزدیک به 11 میلیارد تومان کاهش می‌یابد که این موفقیت بزرگی در صنعت طیور است.

پنج سال پیاپی صادرکننده نمونه استان در صادرات خوارک دام بودم

تولید کننده نمونه تولید خوراک طیور و آبزیان کشور، ظرفیت اسمی این کارخانه را 175 هزار تن در سال اعلام کرد و گفت: در حال حاضر بیش از 137 نفر در این مجموعه مشغول به کار هستند که بیش از 50 درصد آنها دانش آموختگان دانشگاهی هستند.

محمدی با بیان اینکه این واحد پنج سال پیاپی صادرکننده نمونه استان در صادرات خوارک دام و طیور نیز بوده است عنوان کرد: محصولات تولیدی این واحد به کشورهای افغانستان، تاجیکستان و عراق صادر می‌شد اما در یک سال اخیر به دلیل اعمال برخی محدودیت‌ها صادرات با محدودیت روبه رو شده است.

مددکار نمونه‌ای که خود را وقف کشاورزان کرده است

آبدار که مددکار نمونه ترویجی از شهرستان درمیان است یکی از 9 نفر کشاورز نمونه و پیشگامان رونق تولید در سال 98 است که بنا به گفته‌هایش کشاورز زاده است و از بچگی در این حوزه فعالیت دارد.

وی با بیان اینکه در بخش ترویج نمی‌توانیم تافته جدا بافته باشیم و باید در بین کشاورز و مسئولان قرار گیریم افزود: ما هم مشکلات زیادی  داریم با دست خالی و ماشین شخصی شب و روز در اختیار کشاورزان هستیم.

وی گفت: تمام وقت دانش خود را در اختیار کشاورزان قرار می‌دهم. مدرک دانشگاهی ندارم و بر اساس تجربه همه تخصصم را را کسب کرده و به فکر سود نیستم. هر جایی که کشاورز مشکل دارد ابزاری که به نوعی مشکل را رفع کند در اختیار کشاورز قرار می‌دهم.

محمد حسین جعفری هم از شهرستان خوسف یکی دیگر از تولیدکنندگان برتر نمونه نهال جنگلی است او که 18 سال سابقه کار در منابع طبیعی را دارد سالی 100 تا 150 هزار نهال از نوع جنگلی و بیابانی تولید می‌کند و رمز موفقیت خود را استفاده از خاک  و بذر خوب می‌داند.

انتهای پیام/254/ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon