تاکید سران یونان و ترکیه بر تنش زدایی

سران دو کشور یونان و ترکیه در دیدار با هم در حاشیه برگزاری نشست سران ناتو، بر تنش زدایی تاکید کردند.

به گزارش خبرگزاری «پرنسا لاتینا» «کریاکوس میتسوکاتیس» نخست وزیر یونان و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه روز دوشنبه  بر دوری از تنش زایی تاکید کردند.

 این دو مقام ارشد یونان و ترکیه در شهر بروکسل واقع در بلژیک یک ساعت نشست پشت درهای بسته برگزار کردند. میتسوکاتیس و اردوغان هر دو بر لزوم دوری از تنش به‌ویژه مشابه سال 2020 که ارتش دو کشور در آستانه درگیری بودند، تاکید کردند.

سران یونان و ترکیه همچنین درباره موضوع مهاجرات و مدیریت آن به عنوان یکی از موارد مورد بحث بین طرفین گفت‌وگو کردند.

نخست وزیر یونان جمعه گذشته و قبل از برگزاری اجلاس ناتو گفت: «ما همیشه آماده  به استقبال  از یک برنامه مثبت هستیم، اما به صورت تدریجی، متناسب و برگشت پذیر ... به شرطی که تنش‌زدایی کنونی حفظ شود و ترکیه به طور سازنده در گفت‌‌وگو مشارکت کند و به شروط تعیین شده توسط اتحادیه اروپا احترام بگذارد.»

سخنان وی پس از یک دوره تنش شدید بین ترکیه و یونان در مورد اختلافات مرزی و حفاری گاز در مدیترانه شرقی بیان شده است.  تابستان سال گذشته  پس از اعزام کشتی‌های تحقیقاتی ترکیه به آبهای ادعایی یونان، درگیری بین دو طرف ایجاد شد. در آن برهه پر تنش  آتن از اتحادیه اروپا خواست تحریم‌های گسترده‌ای علیه ترکیه اعمال کند.  در حالیکه اتحادیه اروپا از این کار امتناع ورزید، اما ترکیه را برای انجام دیپلماسی با یونان تحت فشار قرار داد.

تنش‌های ترکیه و یونان بر سر قبرس نیز برای چند دهه‌ ادامه دارد و دو کشور بر سر این جزیره سابقه جنگ هم دارند. قبرس از سال ۱۹۶۴ به دو قسمت قبرس یونانی‌نشین و قبرس ترک‌نشین تقسیم شده است. بنابر روایت مقام‌ها و رسانه‌های ترکیه، به دنبال کودتای سال ۱۹۷۴ یونانی‌نشین‌های قبرس برای الحاق این جزیره به یونان، ترکیه برای دفاع از حقوق قبرس ترک‌نشین مداخله نظامی کرد.

وزیر خاجه ترکیه  اخیرا در مصاحبه با یک روزنامه یونانی مواضع آنکارا در قبال موضوعات تنش‌زا در روابط دو کشور را بیان کرد. «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه در مصاحبه با روزنامه «ویما» از یونان خواست که از استفاده از اتحادیه اروپا به عنوان برگ برنده علیه ترکیه اجتناب کند.  وزیر خارجه ترکیه همچنین از یونان درخواست کرد از که فضای مثبت کنونی در روابط دو کشور برای حل اختلافات استفاده کند.