کمیسیون ملی انتخابات؛ طرحی برای حذف دخالت نمایندگان

کمیسیون ملی انتخابات راهکار پیشنهادی مرکز پژوهش‌های مجلس است تا به حرف و حدیث‌ها درباره نحوه نظارت و برگزاری انتخابات شوراها پایان دهد اما میزان عملیاتی بودن این راهکار محل تردید و سئوال است.

به گزارش خبرآنلاین، از یکسال پیش اما و اگرها بر سر انتخابات شوراها  آغاز شد؛ برخی معتقد بودند نظارت این انتخابات نیز باید به شورای نگهبان سپرده شود و عده ای دیگر از ساز و کار جدید سخن به میان آوردند. در این راستا مرکز پژوهش های مجلس پیشنهاد تشکیل «کمیسیون ملی انتخابات» را برای انتخابات شوراها مطرح کرد. این گزارش در مقدمه با ناکارآمد بودن ساز و کار برگزاری انتخابات شوراها شروع می شود و عنوان می کند: «با مطالعه تجربیات کشورهای مختلف دنیا و آسیب شناسی الگوی فعلی برگزاری انتخابات، پیشنهاد تشکیل کمیسیون ملی انتخابات بر پایه ویژگی‌هایی همچون دارا بودن جایگاه برجسته، استقلال نهادی، تقویت شفافیت، پایداری تجربه نهادی و حرفه‌ای بودن ارائه می شود.این کمیسیون با پیروی از الگوی مستقل شامل نمایندگانی از قوه مقننه، مجریه و قضائیه و شورای عالی استان‌ها و همچنین احزاب جهت سیاستگذاری، مدیریت و نظارت بر انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا است.»

البته در این گزارش آمده که «کمیسیون ملی انتخابات در لایحه بودجه سالانه ردیف بودجه دارد و علاوه‌بر وظایف مذکور، رسالت نظارت بر ثبت احزاب و عملکرد آنها یا سایر وظایفی که بعدا قانونگذار ممکن است در موضوع انتخابات برای آن تعیین کند، عهده دار است.»

یا همه انتخابات یا هیچکدام

محمدجواد کولیوند درباره این پیشنهاد مرکز پژوهش ها به خبرآنلاین گفت: آنچه مرکز پژوهش ها مطرح کرده است مطالعاتی است که در مورد کشورهای مختلف از جمله عراق داشته لذا این یک مطالعات پژوهشی است و هیچ طرح و لایحه ای درباره آن ارائه نشده است.

او درباره ردیف بودجه ای که هرساله برای این کمیسیون درنظر گرفته می شود نیز گفت: آن ردیف بودجه ای که هر سال در نظر گرفته شده، مربوط به هیات اجرایی مرکزی  است. نگاه مرکز پژوهش ها این است که این هیات اجرایی مرکزی را به کمیسیون ملی انتخابات تبدیل کند که سایر قوا نیز در آن حضور دارند. در واقع نظر مرکز پژوهش ها این است که با این کمیسیون، برگزاری انتخابات شوراها طوری باشد که به حرف و حدیث ها پایان دهد.

رئیس کمیسیون شوراهای مجلس ادامه داد: براساس سیاست های کلی انتخابات ابلاغی مقام معظم رهبری، اجرای انتخابات با وزارت کشور است اما ما با این طرح، اجرای انتخابات شوراها را به کمیسیون ملی انتخابات می سپاریم. معتقدم اگر می‌خواهیم چنین شیوه‌ای را پیاده کنیم لازم است همه انتخابات را زیر پوشش قرار دهد.

هرچند رئیس کمیسیون شوراها می گوید چنین طرحی در مجلس وجود ندارد و در حد پیشنهاد مرکز پژوهش ها است اما محمود شاه نشین از اعضای کمیسیون شوراها می گوید طرح کمیسیون ملی انتخابات آماده است. او به خبرآنلاین گفت: این موضوع در کمیته های مربوطه بررسی شده و در نوبت رسیدگی در صحن قرار دارد. 

او درباره گسترده تر شدن چتر کمیسیون ملی انتخابات یادآور شد: قانون اساسی برای سایر انتخابات ساز و کار اجرایی و نظارتی مشخص کرده بنابراین اینکه گفته می‌شود کمیسیون ملی انتخابات باید همه انتخابات‌ها را زیر پوشش قرار دهد عملا شدنی نیست چرا که این تغییر رویه نیاز به تغییر قانون اساسی دارد. اما در مورد انتخابات شوراها این پیشنهاد وجود دارد که چنین سازوکاری در دستور کار قرار بگیرد. این شیوه ضمن آنکه انتخابات را از دخالت های مستقیم نمایندگان دور می کند، باعث می‌شود از نگاه‌های جناحی هم مصون بماند. 

۲۱۴۲۱۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1211486

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 1 =