گفتگو| جزئیات تازه از طرح احیای «جهاد سازندگی» با محوریت «مردم»/ نقش مخرب ۳ مسئول در انحلال جهاد

گفتگو| جزئیات تازه از طرح احیای «جهاد سازندگی» با محوریت «مردم»/ نقش مخرب 3 مسئول در انحلال جهاد

عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی سابق گفت: در طرح جدید احیای جهاد سازندگی، تعاونی‌های فراگیری ایجاد می‌شوند که منجر به حذف واسطه‌ها و باندهای پشت‌پرده اقتصاد خواهند شد که مغایرتی نیز با کار وزارتخانه‌ها ندارد.

سردار علیرضا افشار عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی سابق در گفت‌وگوی تفصیلی با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم اظهار کرد: برخی تصور می‌کنند که امام نهادهای انقلابی را در اوایل انقلاب برای آن تأسیس کرده‌اند که دستگاه‌های دولتی ناکارآمد بودند؛ اما باید توجه داشت که این نهادها برای بسترسازی حضور مردم در عرصه‌های مختلف بود، که ما در شرایط فعلی نیز به این مشارکت مردمی برای حل مشکلات اقتصادی کشورمان نیاز داریم.

عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی سابق ادامه داد: این نهاد نه‌تنها در محرومیت‌زدایی فعالیت‌های مختلفی داشت، بلکه پیشرفته‌ترین اقدامات عمرانی را نیز در کشور انجام داد که به فعالیت‌های کشاورزی محدود نمی‌شد.

افشار با بیان اینکه نقش مردم و حضور آنها در عرصه‌های مختلف نیازمند نهادینه کردن است تصریح کرد: امام پایه‌گذار این امر بودند؛ ایشان با تشکیل کمیته انقلاب اسلامی در عرصه امنیت داخلی، بسیج و سپاه در عرصه دفاع مقدس، جهاد سازندگی در عرصه سازندگی، نهضت سوادآموزی در عرصه تعلیم و تربیت و کمیته امداد در عرصه رسیدگی به محرومین، زمینه مشارکت مردمی را فراهم کردند؛ اما یک جریانی از ابتدای انقلاب با جهاد سازندگی مخالف بود که در رأس آنها آقای بازرگان نخست وزیر دولت موقت قرار داشت.

وی با بیان اینکه نهادهای انقلابی با حمایت شخص امام(ره) شکل گرفت اظهار داشت: جریان لیبرالی متمایل به دولت در آن مقطع سعی می‌کرد که نهادهای انقلابی را ادغام، منحل یا دولتی کند به همین دلیل بود که کمیته انقلاب اسلامی منحل و با شهربانی ادغام شد.

سردار افشار گفت: جهاد سازندگی نیز بعد از مدتی فعالیت دولتی شد و در این شرایط بود که روحیه جهادی و مردمی در این وزارتخانه به‌تدریج از دست رفت و وظایف آن نیز محدود شد و فعالیت‌های این وزارتخانه به‌سمت منابع طبیعی و شیلات رفت؛ با این امر عملاً موازی‌کاری با وزارت کشاورزی ایجاد کرد و شرایط ادغام آن مهیا شد.

وی تصریح کرد: اگر نهاد جهاد سازندگی ادامه می‌یافت، دستاوردهای آن در عرضه سازندگی حتی بیشتر از حوزه دفاعی کشورمان بود.

مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بیان کرد: عبدالله نوری دومین نماینده امام(ره) در جهاد سازندگی سابق بود، وی در بدو ورود خود تمایل داشت که این نهاد مردمی وزارتخانه شود که بعد از مدتی نیز این اتفاق افتاد، همین امر موجب شد که بنده به‌دعوت محسن رضایی به سپاه بروم و بسیاری از جهادی‌های دیگر نیز از وزارت جهاد سازندگی فاصله گرفتند.

سردار افشار با ابراز اینکه نهادهای انقلابی که با فرمان امام(ره) ایجاد شدند، برخی از آنها ادغام، منحل یا تغییر رویکرد پیدا کردند گفت: نهضت سوادآموزی که در ابتدای کار خود در مساجد و یا هر مکان دیگری بدون هزینه به مردم آموزش می‌داد، تغییر رویکرد یافت و با استخدام آموزش‌یاران و انتقال به وزارت آموزش و پرورش عملاً این نهاد مردمی نیز دولتی شد.

وی تأکید کرد: برخی فکر می‌کردند که جهاد سازندگی تنها مسئولیت آبرسانی و یا آوردن برق و گاز و محرومیت‌زدایی از روستاها را داشته اما این نهاد مردمی پیچیده‌ترین فعالیت‌ها را نیز در دستور کار خود داشت.

امروز هم جهاد سازندگی می‌خواهیم

عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی سابق با بیان اینکه جهاد سازندگی در ادامه کار اقدام به سیلوسازی کرد افزود: بعد از پیروزی انقلاب سیلوهای نیمه‌کاره به‌روی دست انقلاب باقی مانده بود و برای تکمیل آنها جهادگران بدون بهره‌گیری از متخصصان خارجی آنها را تکمیل کردند و این فعالیت‌ها در نهایت منجر به مهندسی و ساخت برج میلاد شد و خدمات آنها در قالب خدمات فنی مهندسی حتی به خارج از کشور صادر شد.

سردار افشار گفت: امروز نیز به جهاد سازندگی نیاز داریم، زیرا نمی‌توانیم مشارکت مردم را به‌صورت غیرنهادینه جذب کنیم و با چند اردوی جهادی این امر به‌طور کامل محقق نمی‌شود.

وی با بیان اینکه در شرایط فعلی نهادهایی مانند ستاد اجرایی فرمان امام، کمیته امداد و بنیاد مستضعفان اقدامات محرومیت‌زدایی دارند اما این اقدامات لزوماً با مشارکت‌های مردمی همراه نیست اظهار داشت: بر این اساس حجت الاسلام تقوی نماینده ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی پس از کسب اجازه اولیه از رهبر معظم انقلاب، شورای راهبردی متشکل از پیشکسوتان جهاد سازندگی و فعالین اردوهای جهادی برای تنظیم طرح احیای جهاد سازندگی تشکیل داد.

عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی سابق گفت: بر این اساس طرحی درباره احیای جهاد سازندگی با رویکرد و فضای جدید کشور تهیه شده است تا به‌خدمت رهبر معظم انقلاب تقدیم شود.

مخالفت بنی‌صدر با فعالیت جهاد سازندگی

سردار افشار با اشاره به مخالفتهایی که با فعالیت‌های جهاد سازندگی در دولت بنی‌صدر وجود داشت، گفت: وی با فعالیت جهاد سازندگی مخالفت می‌کرد و در روزنامه‌ها علیه سپاه و جهاد مطلب می‌نوشت و اختلافات سیاسی داشت.

وی ادامه داد: در این ارتباط به شهید بهشتی گلایه کردم و از ایشان خواستم که به وی تذکر دهد، اما ایشان در پاسخ به من گفتند "فعالیت‌های جهادی که می‌کنید به‌جای خود، شما با این اقدام مدیران جهادی برای آینده کشور می‌سازید و به این حرف‌ها توجه نکنید".

عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی سابق اظهار کرد: در دوران مسئولیت شهید رجایی دفاتر جهاد سازندگی در وزارتخانه‌ها تشکیل شد اما بنی‌صدر با این موضوع نیز مخالفت داشت که منجر به جمع شدن این دفاتر در آینده شد؛ وجود این دفاتر باعث شده بود که طرح‌های زمین‌مانده در وزارتخانه‌ها به‌صورت جهادی انجام شود.

سردار افشار با تأکید به این‌که الگوی نیروهای جهادی در واسپاری امور به مردم می‌تواند الگو باشد، گفت: طرح‌های جامعی را که در قالب حمایت از تعاونی‌ها برای فعالیت‌های تولیدی وجود دارد می‌توان حتی در مشاغل خانگی و کوچک اجرا کرد؛ ما در دل دفاع مقدس فهمیدیم که چگونه می‌توانیم نیروهای مردمی را بسیج کنیم تا به عرصه بیایند.

مقابله جهاد سازندگی با باندهای پشت‌پرده

وی در پاسخ به این سؤال که "ساختارهای اقتصادی قوی در کشور وجود دارند که اگر جهاد سازندگی دوباره احیا شود و بخواهد به مقابله با آنها پرداخته و یا مسئولیت‌ها را از آنها بگیرد، مقاومت زیادی می‌کنند، برای این موضوع چاره‌ای اندیشیده شده است یا خیر؟" گفت: در صورت احیای جهاد سازندگی تعاونی‌های فراگیری ایجاد می‌شوند که منجر به حذف واسطه‌گری‌ها و باندهای پشت آنها خواهند شد که مغایرتی با کار وزارتخانه‌ها ندارد.

مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران، خاطرنشان کرد: در تهیه و تولید مواد اولیه و عرضه آنها به بازار برای تولیدکنندگان و عرضه محصول آنها به بازار موانع متعددی وجود دارد که این موضوع حتی باعث می‌شود برخی تولیدکنندگان دست از تولید خود بکشند و سرمایه خود را در بانک یا در بازارهای غیرمولد سرمایه گذاری کنند.

گره خصوصی‌سازی از زمان هاشمی رفسنجانی

سردار افشار با طرح این سؤال که خصوصی‌سازی از دوره ریاست جمهوری حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی مطرح بود اما چرا تا به امروز موفق نبوده است گفت: شرکت‌هایی که قصد واگذاری آنها به بخش خصوصی وجود دارد، معمولاً زیانده هستند و کسی حاضر نمی‌شود آنها را به‌قیمت اسمی خریداری کند و اگر ارزان نیز به‌فروش برسد می‌گویند تبانی شده است، اما راه‌حلی برای آن وجود دارد، ما به این نتیجه رسیدیم که سهام آنها میان مردم توزیع شود و بر مدیرعامل نظارت صورت گیرد.

وی گفت: در کشت و صنعت جوین این الگو پیاده شد و مدیرعامل متعهد و انقلابی برای این شرکت انتخاب شد و بعد از مدتی این شرکت که قبلاً عملکرد اقتصادی ضعیفی داشت تغییر رویکرد یافت و تمام زمین‌های کشاورزی اطراف آن فعال شد و ظرفیت کارخانه قند آن به دو برابر رسید.

بانک رسالت الگوی بانکداری اسلامی است

سردار افشار، تأکید کرد: در خصوص بانکداری اسلامی نیز می‌توان مدل بانک رسالت را به کلیه بانک‌های کشور تعمیم داد به‌طوری که این بانک اکنون وام با سود دو درصد در اختیار مردم قرار می‌دهد؛ در قم نیز دفاتر مطالعاتی ایجاد شده است و روند بانکداری اسلامی در آنها بررسی می‌شود.

وی گفت: احیای جهاد سازندگی امروز با گذشته تفاوت ساختاری دارد و می‌تواند در بخش‌های مختلف فعالیت داشته باشد.

اگر تمام دولتی‌ها انقلابی باشند کماکان نیازمند جهاد سازندگی هستیم

عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی سابق، بیان کرد: جهاد سازندگی درست نمی‌شود که جایگزین سیستم بوروکراتیک اداری شود؛ در صورتی که همه دستگاه‌های دولتی استانداردهای انقلابی داشته باشند، کماکان نیازمند احیای جهاد سازندگی هستیم، زیرا ما با احیای این نهاد می‌خواهیم مشارکت‌های مردمی را جلب و ساماندهی کنیم.

سردار افشار تصریح کرد: برخی عنوان می‌کنند که "به‌جای جهاد سازندگی بیاییم سازمان توسعه روستایی ایجاد کنیم"، اما باید توجه داشت که این شکل مأموریت از وظایف دولت خواهد بود، اما ما از احیای جهاد سازندگی اهدافی به‌مراتب بالاتر از امور توسعه روستایی را دنبال می‌کنیم؛ در این مدل ما به موضوع جلب مشارکت‌های مردمی تأکید داریم که در یک سازمان دولتی مانند توسعه روستایی وجود ندارد.

وی با تصریح به این که خاستگاه تشکیل جهاد سازندگی نیروهای جهادی هستند، گفت: اگر این نهاد احیا شود می‌تواند پاسخگوی بسیاری از نیازها باشد و به‌صورت الگو برای دستگاه‌های اجرایی عمل نماید.

مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران در پایان صحبت‌های خود با بیان این که در ابتدای طرح جهاد سازندگی چند سؤال کلیدی مطرح شده است، گفت: این که؛ چرا با وجود نقدینگی زیاد به‌دنبال جذب سرمایه گذاری خارجی هستیم؟ چرا با وجود زمین‌های زیاد کشاورزی و شرایط مطلوب اقلیمی نیازمند واردات مواد غذایی هستیم؟ چرا با وجود نیروهای متعهد و مجرب در کشور اما با ناکارآمدی دستگاه‌های اجرایی مواجه هستیم؟ چرا با این‌همه دانش فنی بالا اما با بهره‌وری پایین در اکثر بخش‌ها مواجه هستیم؟ در پاسخ به همین سؤالات باید بگوییم که ما نیازمند نگاه جهادی و نهاد جهاد سازندگی هستیم تا برای جلب مشارکت مردم فعالیت کند.

انتهای پیام/*

پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
بانک ایران زمین
بانک سرمایه